Řezy Šalamounovy
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Šalamoun byl izraelský král, který vládl kolem roku 900 před Kristem a proslul svou moudrostí. O Šalamounovi toho víme hodně, avšak zjistit, proč se tyto řezy nazývají právě Šalamounovy, to se nám vypátrat nepodařilo. Možná proto, že je to moudrý – rychlý, snadný a moc dobrý moučník, který ocení každý? I hospodyňka i strávníci. Že se jedná o extra rychlou buchtu, naznačují i jiné názvy, pod kterými je známá: „Šup do trouby“, „Hop do trouby“. Pojmenování „Vařená čoko buchta“ zase popisuje první část přípravy této pochoutky, kdy se většina ingrediencí spolu nejdříve vaří. Pokud tento moučník znáte jako „Rumové řezy“, je jasné, že ačkoliv to lze, vy rum asi nevynecháte. Tyto řezy určitě zařadíte mezi své oblíbence, ať už jako „Šalamounovy“ nebo „Rumové“, či jako „Vařenou čoko buchtu“ nebo „Hop do trouby“.
Budete potřebovat plech o rozměrech 40 × 30 cm a pečicí papír na jeho vyložení.
Do hrnce nasypeme cukr, zalijeme ho vodou, přidáme máslo a kakao. Za stálého míchání zahříváme, aby se všechny ingredience spojily. (Hlídáme, aby směs neprošla varem.)
Z připravené hmoty odebereme cca 160 ml a přilijeme k nim rum, zamícháme a ponecháme si stranou.
Do zbylé hmoty důkladně vmícháme vejce a směs BAKE A CAKE promíchanou s kypřicím práškem.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 30 minut. Před vyjmutím z trouby provedeme zkoušku špejlí.
Po upečení ihned poléváme směsí s rumem, kterou jsme si ponechali stranou. Rumová poleva se hezky vpije do moučníku.
Moučník posypeme kokosem, případně ořechy či mandlemi, nebo nastrouhanou čokoládou.