RECEPTY ADVENI

Sádlové karobky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Sádlové karobky
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Helena Vybíralová

Autor receptu

Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Nakladatelství Josef Vybíral, 2017. ISBN 978-80-88098-18-8

Ingredience

Čokoládová poleva

Zdobení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Sádlové cukroví bylo dlouho opomíjeno, ale v posledních letech, kdy se řada hospodyněk vrací k osvědčeným receptům svých maminek a babiček, si opět hledá svou cestu na výsluní. Minimum ingrediencí i času nutného k přípravě a odležení z něj dělají ideálního kandidáta na tzv. „last minute“ pečení. Nás si navíc získalo svou křehkostí a jemnou (nepřeslazenou) chutí. Variantu s karobem uvítají alergici na kakao a čokoládu. Jen pozor, na závěr si musejí odpustit čokoládovou polevu.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout.

Tvarujeme kuličky o průměru 2–2,5 cm, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky vmáčkneme půlku oloupané mandle.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu cca 15 minut.

Vychladlé karobky namáčíme z poloviny do vlažné čokoládové polevy.

Postup přípravy polevy

Nalámanou čokoládu a pokrájený tuk zvolna rozehříváme ve vodní lázni. Voda nesmí vřít. Metličkou mícháme. Cukroví namáčíme do vlažné polevy (25–30 °C).

Z této várky upečeme 60 karobek.

 

V knize naleznete recept na karobky na str. 33, čokoládovou polevu tmavou na str. 85.

Kniha Heleny Vybíralové Helenčino pečení – Bezlepkové recepty, kterou vydalo Nakladatelství Josef Vybíral v roce 2017, nás okouzlila na první pohled. Přesně totiž odpovídá našemu heslu bezlepkového pečení: „s minimálním úsilím k maximálním výsledkům“. Recepty, které v knize najdete, nevyžadují exotické ingredience, jejichž názvy sotva vyslovíte, ani pokročilé pekařské know-how. S trochou snahy podle ní upeče i naprostý začátečník – a o to nám jde. Helenčina v pořadí již pátá kniha je zkrátka naše srdcová záležitost a tak jsme neodolali a vybrali z ní pro Vás malou ochutnávku.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Helenky a také Nakladatelství Josef Vybíral, nicméně fotografie jsou z naší dílny. Možná nejsou tak půvabné jako ty v knize, ale o to víc jsou uvěřitelné a snad Vás přesvědčí, že když jsme to dokázali my, dokážete to také!

Tam, kde v receptu používáme směs BISCUITS & COOKIES, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „ŽLUTOU“ směsí a musíme konstatovat, že si s Helenčinými recepty rozumí opravdu skvěle. V receptech, kde Helenka používá kypřící prášek, jsme tento vynechali, protože naše směs je samokypřící.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Helena Vybíralová, najdete v její knize: Vybíralová, H., Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Břest: Josef Vybíral, 2015. ISBN 978-80-88098-18-8.