RECEPTY ADVENI

Šáchorový koláč s bílým mákem a pečenými hruškami

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Šáchorový koláč s bílým mákem a pečenými hruškami
Kokosová mouka 250 g
Hlavní přísada
Kokosová mouka 250 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Krusta

Náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

S receptem jsem si chvíli hrála, protože jsem si říkala, že když už je bez lepku a bez ořechů, mohl by být třeba také bez vajec i bez mléka. A aby byl celý koláč ještě léčivější, přidala jsem čerstvě pomleté lněné semínko a mák, jako zdroj minerálů. K tomu také trochu protizánětlivé hrušky. Pokud ji náhodou netolerujete, můžete zkusit třeba se švestkami, které se skvěle doplňují s chutí máku.

Troubu předehřejeme na 160–170 °C. Nachystáme dortovou formu o průměru 20 cm.

Hrušky omyjeme, zbavíme jadřince a rozdělíme každou na osminy. Dáme do pekáčku, pokapeme medem a podlijeme troškou vody. Dáme péct do trouby společně s krustou (30 minut). Lněné semínko zalijeme vodou a necháme odstát cca 5 minut. Zvlášť smícháme mouky, přidáme med a kokosový olej a vypracujeme drobenku. Přidáme „lněné vejce“ a vymícháme v pevné těsto. To pak buď rozválíme mezi dvěma papíry na pečení nebo natlačíme rukou do připravené formy tak, abychom vytvořili cca 0,5 cm okraje (můžete udělat i trochu vyšší). Dáme péct do rozehřáté trouby na 30 minut. Necháme vychladnout.

Z mléka odebereme 50 ml a rozpustíme v něm puding. Zbytek mléka přivedeme k varu a vmícháme rozpuštěný puding, povaříme. Do krému vmícháme med podle vlastní chutě. Odebereme cca 100 ml krému na ozdobu. Do zbytku vmícháme namletý mák, lehce vychladíme a rozetřeme do vychladlé krusty. Poklademe osminkami hrušek a dozdobíme krémem. Necháme vychladnout. Můžeme lehce posypat skořicí. Dobrou chuť.