RECEPTY ADVENI

Šáchorová galetka s ricottou

Bez lepku Bez sóji

Šáchorová galetka s ricottou
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Korpus

Náplň

Pracovní postup

Přestože původní galette označuje slanou palačinku z pohankové mouky, která má prapůvod v Bretani, my si tento název vypůjčíme v trochu jiném smyslu. Někdy se tak také označuje plochý, křupavý koláč, který je něčím naplněn. A to tahle šáchorová dobrůtka splňuje.

Dopředu si připravíme těsto na korpus/základ galetky. Mouky smícháme se solí a přidáme na kousky nakrájené studené máslo. Pořádně promneme, až se začne těsto slepovat, přidáme vejce. Hmota může být trochu lepivější, ale půjde vytvarovat do „koule“. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na minimálně hodinu odležet do lednice.

Mezitím si můžeme připravit náplň. Sýr nastrouháme a prošleháme s ricottou, solí a pepřem. Přidáme na drobno nasekanou bazalku a nadrcený stroužek česneku. Oloupanou a vypeckovanou cuketu nakrájíme na malé kostičky.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Nachystáme si plech na pečení.

Na nepřilnavé podložce nebo papíru na pečení rozválíme těsto na placku tenkou tak 3 mm (placka o průměru 22–24 cm). Doprostřed rozmístíme náplň a posypeme cuketou tak, aby zůstalo po okraji cca 3 cm volného těsta. Cuketu lehce zatlačíme do ricotty. Pomocí papíru nebo podložky zvedneme okraje a přehneme je přes rozmístěnou náplň směrem dovnitř, aby nám uprostřed zůstal otvor. Přesuneme na plech a pečeme 40 minut. Deset minut před koncem pečení můžeme ještě posypat trochou nastrouhaného sýra. Pokud netrpíte HIT nebo jste velmi dobře stabilizovaní, použijte kousíček vyzrálého sýru jako je Gran Moravia či parmezán (určitě nezkoušejte, pokud jste na dietě krátce nebo máte silné reakce). Podávejte ideálně ještě teplé:)