RECEPTY ADVENI

Rýžový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Rýžový chléb
Bezlepková směs na pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na pečení SIMPLY ADVENI
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Sladká varianta

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Rýže. Dle mnohých recept na pevné zdraví a dlouhověkost. A že vařená rýže a kynuté těsto nejdou dohromady? Tak to se pletete. Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost, dodá chlebu objem, chléb vydrží déle vláčný a chuťově je absolutně neutrální. Pokud se vám občas zasteskne po maminčině rýžovém nákypu, neváhejte přidat cukr a špetku skořice. Ta dokáže hlídat hladinu cukru v krvi, takže je užitečná při regulaci váhy a pro diabetiky.

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu. Do vody dejte uvařenou rýži. Přisypte sůl. V případě sladké varianty sůl vynechejte a přidejte cukr a skořici. Pak přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, uvařenou rýži a sůl. V případě sladké varianty sůl vynechejte a přidejte cukr a skořici. Přilijte vlažnou vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zaráz na dno hodíme hrnek plný kostek ledu (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.