RECEPTY ADVENI

Rýžový chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Rýžový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Sladká varianta

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Rýže. Dle mnohých recept na pevné zdraví a dlouhověkost. A že vařená rýže a kynuté těsto nejdou dohromady? Tak to se pletete. Rýže je lehce stravitelná, nepůsobí plynatost, dodá chlebu objem, chléb vydrží déle vláčný a chuťově je absolutně neutrální. Pokud se vám občas zasteskne po maminčině rýžovém nákypu, neváhejte přidat cukr a špetku skořice. Ta dokáže hlídat hladinu cukru v krvi, takže je užitečná při regulaci váhy a pro diabetiky.

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu.

2. Do vody dejte uvařenou rýži.

3. Přisypte sůl.

4. V případě sladké varianty sůl vynechte a přidejte cukr a skořici.

5. Pak přisypte směs SIMPLY ADVENI. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

6. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs SIMPLY ADVENI, droždí, uvařenou rýži a sůl.

2. V případě sladké varianty sůl vynechte a přidejte cukr a skořici.

3. Přilijte vlažnou vodu a hněťte do hladka (cca 5 minut).

4. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

5. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.