RECEPTY ADVENI

Rychlý kakaový koláč s jablky

Bez lepku Bez sóji

Rychlý kakaový koláč s jablky
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Alžběta Švorcová

Autor receptu

Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015. ISBN 978-80-7391-226-0.

Ingredience

Těsto

Poleva

Dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Obyčejné suroviny, neobyčejný výsledek. Tak by se dal ve stručnosti charakterizovat tenhle rychlý moučník. Jablka mu dodávají vláčnost, ořechy zas křupavost. Chutná výborně i samotný, ale pokud chcete z receptu vytěžit maximum, potřete jej pikantní marmeládou a polijte čokoládovou polevou, jako jsme to udělali my. Zvládne ho i naprostý začátečník!

V míse smícháme směs BAKE-A-CAKE s kypřicím práškem a kakaem. Přidáme nastrouhané vlašské ořechy a jablka a promícháme.

Vejce s cukrem vyšleháme v robotu nebo ručním elektrickým šlehačem do pěny. Postupně přisypáváme směs mouky, kypřicího prášku, kakaa, ořechů a jablek a zlehka promícháme.

Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme asi 35 minut.

Čokoládu rozlámeme do misky, přidáme máslo a mícháme v horké vodní lázni, dokud se nerozehřeje. Ještě teplý moučník potřeme džemem a polijeme čokoládovou polevou. Před krájením ho necháme úplně vychladnout.

 

Knihu Alžběty Švorcové „Sladký život bez lepku“, kterou vydalo Nakladatelství Slovart v roce 2015, jsme si v Adveni jednoduše zamilovali. Alžběta čerpá z velmi cenného dědictví – receptů po své milované babičce, které upravila do bezlepkové varianty. Její recepty pro nás představují tu pravou klasiku ovšem v moderním pojetí.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Alžběty a také Nakladatelství Slovart, fotografie nám poskytl Mgr. Art. Dávid Švorc. Mnohokrát děkujeme!

Tam, kde v receptu používáme směs BAKE-A-CAKE, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „FIALOVOU“ směsí. V některých případech jsme si dovolili malinkou úpravu poměru ingrediencí, aby nám recept na naši směs „pasoval“ lépe. A výsledek je prostě dokonalý. No však posuďte sami.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Alžběta Švorcová, najdete v její knize: Švorcová, A., Sladký život bez lepku: Osvědčené recepty na domácí koláče, dorty, dezerty a slané pečivo. První české vydání. Praha: Nakladatelství Slovart, 2015, s. 32. Rychlý kakaový koláč s jablky. ISBN 978-80-7391-226-0.