RECEPTY ADVENI

Rychlé rebelské keksy

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Rychlé rebelské keksy
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Hlavní přísada
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tyto krekry se inspirují ve skandinávských Rågkex – krekrech z celozrnné žitné a celozrnné pšeničné mouky. Tato naše bezlepková, avšak o nic méně celozrnná variace, je jejich velice uspokojivou náhradou. Skandinávci těmito krekry doprovází především kozí sýry, uzrálé tvrdé sýry, nebo sýry s modrou plísní, jejichž chuť ještě podtrhnou. Výborné jsou však i s obyčejným máslem. Inspirováno Stanley Ginsbergem, The Rye Baker: Rågkex.

Z výše uvedených surovin připravíme 28 keksů o průměru 8 cm.

Teplem vlastních rukou rozemneme máslo se směsí REBEL a připravíme tak drobenku.

K drobence přisypeme prášek do pečiva a sůl a přilijeme mléko.

Vše smícháme a uhněteme mírně lepivé těsto, které na vále propracujeme, a pak necháme 10 až 20 minut odpočinout.

Jakmile těsto mírně ztuhne, vyválíme plát o tloušťce cca 1 cm a třeba skleničkou vykrajujeme kolečka. (Máme-li, samozřejmě můžeme použít vykrajovátko na koblihy.)

Kolečka propícháme vidličkou a na povrchu potřeme olejem.

Uložíme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 12–15 minut, dokud nezačnou na povrchu růžovět.

Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.

Foto: Adveni
  • recept Rychlé rebelské keksy
  • recept Rychlé rebelské keksy