RECEPTY ADVENI

Rohlíky s tangzhongem podle Vlaďky Halatové

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Rohlíky s tangzhongem podle Vlaďky Halatové
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na samotný tangzhong

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Poslední dobou si hodně hraji s různými obměnami slaného pečiva. Už hodně dlouho mě lákaly Vladčiny rohlíky s tangzhongem. Jestli toto slovo slyšíte poprvé, tak vězte, že to není žádná novinka posledních měsíců. Využívá se v lepkovém pečení a původ je pravděpodobně v Japonsku. Jedná se o proces, kdy z vody a mouky (v mém případě hladké rýžové) pomocí zahřívání vytvoříte kašovitý gel, který po zchladnutí přidáte do těsta. Co s pečivem udělá? Vyzkoušejte, uvidíte. Stojí to za to.

Z výše uvedených surovin připravíme 5 rohlíků.

Nejprve si připravíme samotný tangzhong.

Rýži a vodu dáme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k teplotě cca 65 °C. Alespoň tak to uvádí veškeré návody, ale já se přiznávám, že teplotu nehlídám. Na středním plameni míchám, dokud směsi nenabude hustší gelovou konzistenci.

Pak odstavíme a necháme vychladnout.

Následně v 50 ml vody rozmícháme droždí, lžičku sladidla a trochu mouky a necháme vzejít kvásek.

Poté ke kvásku přidáme tangzhong a veškeré ostatní suroviny a začneme zpracovávat těsto, jako poslední v pořadí zapracujeme olej. Mísu přetáhneme potravinovou folií a necháme těsto zdvojnásobit objem.

Předehřejeme troubu na 240 °C, na spodní rošt dáme plech a těsně před vložením rohlíků vlijeme na plech 1 litr vody.

Vykynuté těsto rozdělíme na pět bochánků, z každého vyválíme trojúhelník a ten stočíme do tvaru rohlíku.

Rohlíky necháme pod utěrkou cca 20 minut odpočívat, pak je potřeme vodou, posypeme mákem.

Nyní vlijeme na plech na spodním roštu vodu a vložíme do trouby rohlíky.

Pečeme do zlatova.

Foto: La Teta
  • recept Rohlíky s tangzhongem podle Vlaďky Halatové