RECEPTY ADVENI

Rohlíky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Rohlíky
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Obyčejný bílý rohlík. Česká klasika, která nás provází od útlého dětství až do pokročilého stáří. Žmoulá ho dítě v kočárku i dědeček u hrníčku bílé kávy. V té „naší“ typické podobě ho v žádné jiné zahraniční kuchyni nenajdeme, snad jedině u našich slovenských sousedů. Toto měkké bílé pečivo má neutrální chuť a my Češi si na něm dokážeme pochutnat s marmeládou, medem, máslem, šunkou, paštikou, nebo dokonce jenom tak „bez ničeho“. A spotřeba bílého pečiva stoupá navzdory mohutné osvětě ohledně škodlivosti jeho přílišné konzumace. Své využití u nás rohlík najde v jídelníčku během celého dne, ať už jde o snídani, svačinu, přílohu u oběda, či rychlou večeři. V kuchařce na bílé kynuté pečivo mají rohlíky pořadové číslo 1 jistě oprávněně!

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, sádlo, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 30 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

Z těsta si navážíme 8 dílů o hmotnosti cca 70 g, každý kousek zpracujeme překládáním stejným způsobem jako u těsta a vytvoříme kuličky.

Jednotlivé kuličky rozválíme do tvaru trojúhelníku, základnou směrem k nám a cíp spíše vyšší, tzn. neděláme široké trojúhelníky, protože výsledné rohlíky by byly tenké a rychle by ztvrdly. Těsto zarolujeme směrem od základny k cípu. Vytvořené rohlíky můžeme ještě trochu poválet tam a zpět.

Plech vyložíme pečicím papírem a naskládáme na něj rohlíky cípem dolů, aby se při pečení neotevřely. Postříkáme je vodou z rozprašovače a plech zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se nedotýkala rohlíků. Takto necháme na teplém místě kynout cca 30 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté rohlíky znovu postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, dokud se rohlíky nezačnou zabarvovat do světle hnědé barvy. Poté páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 170 °C a dopékáme cca 20 minut.

Upečené rohlíky necháme vychladnout na mřížce.

Z výše uvedených surovin upečeme 8 rohlíků.

Jak překládáme těsto a motáme rohlíky (tj. rolujeme těsto) shlédněte názorně na tomto videu Lenky Jurečkové.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Rohlíky
  • recept Rohlíky
  • recept Rohlíky
  • recept Rohlíky