RECEPTY ADVENI

Ravioly a další plněné těstoviny

Bez lepku Bez sóji

Ravioly a další plněné těstoviny
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Ravioly plněné špenátem a ricottou *

Ravioly plněné mletým masem *

Ravioly plněné žampiónovým pyré *

Ravioly plněné batátovým pyré *

Na těsto na kakaové ravioly plněné ricottou a mascarpone

Kakaové ravioly plněné ricottou a mascarpone *

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Italské těstoviny dělíme na 3 velké skupiny. Na polévkové, neplněné a plněné. Ravioly patří do třetí skupiny stejně jako například tortellini, cappelleti, cannelloni, mezzelune. Jejich názvy se odvíjejí od jejich tvarů. A tak cappelleti připomínají malé kloboučky (od italského capello – klobouk), mezzelune jsou polokruhové (mezzelune – půlměsíce), tortellini mají tvar kroužku - prstýnku, cannelloni připomínají dutý váleček. Ravioly (ravioli) jsou taštičky ve tvaru čtverečků. Jejich název je odvozen od italského slovesa riavolgere zabalit. Co se týče samotné náplně, ta se odvíjí od regionu. V Římě nejčastěji sestává ze sýru ricotta, špenátu, muškátového oříšku a černého pepře. Na Sardii se setkáte s ricottou se strouhanou citrónovou kůrou. Běžná je i náplň masová. Jakou zvolíte vy? Inspirujte se výbornými typy od Tescomy níže. Ostatně i jejich tvořítka (formy) na ravioly a menší ravioliny jsou výborným pomocníkem pro rychlou přípravu tohoto tradičního italského pokrmu. Pokud je ale nemáte, nevadí, vystačíme i s rádýlkem. A pokud vaše ravioly doprovodíte pravým italským vínem, romantická večeře se středomořskou atmosférou může začít. Buon appetito!

Z výše uvedených surovin připravíme těsto na cca 20 větších raviol, nebo 40 malých raviolin.

Příprava těsta

Vidličkou smícháme směs PASTA & GNOCCHI, sůl a vejce v tužší plastické těsto. Podle potřeby a velikosti vajec dosypeme buď trochu mouky, nebo přidáme maličko vody. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout. Mezitím si připravíme náplň.

Příprava raviol s pomocí tvořítka z Tescomy

Z těsta vyválíme plát silný cca 1 mm a vykrojíme z něj 2 pásy o rozměrech cca 28 x 12 cm. Jeden pás položíme na pomoučenou formu s nasazenou vykrajovací mřížkou a vytvoříme důlky. Do důlků rozmístíme vychladlou náplň a těsto mezi náplněmi potřeme vodou. Překryjeme druhým pásem těsta a několika tahy válečkem ravioly vykrojíme. Odebereme ořez, zvedneme mřížku a ravioly vyklopíme. Vaříme v osolené vodě ještě 2 minuty poté, co vyplavou na hladinu.

Příprava raviol s pomocí rádýlka

Z těsta vyválíme obdélník silný cca 1 mm a na jednu jeho polovinu poklademe náplň v podobě malých kuliček. Druhou půlku těsta přehneme a první půlku s náplní s ní překryjeme. Okraje stlačíme k sobě. Rádýlkem rozřežeme na jednotlivé ravioly.

Vaříme v osolené vodě ještě 2 minuty poté, co vyplavou na hladinu.

Příprava náplní a podávání dle Tescomy*

Ravioly plněné špenátem a ricottou

Špenát krátce orestujeme na másle, necháme zvadnout a dáme okapat. Okapaný špenát posekáme na jemno a smícháme jej s ricottou a strouhaným parmazánem.

Pokapeme olivovým olejem a posypeme strouhaným parmazánem.

Ravioly plněné mletým masem

Maso orestujeme na oleji s nadrobno nasekanou cibulí, přidáme sušené oregano, strouhaný parmazán, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.

Přelijeme rajčatovou omáčkou s bazalkou a česnekem a posypeme strouhaným parmazánem.

Ravioly plněné žampiónovým pyré

Žampióny s cibulí posekáme najemno v mixéru, orestujeme na troše olivového oleje dosucha, do pyré přidáme parmazán a promícháme.

Přelijeme smetanovo-sýrovou omáčkou s parmazánem.

Ravioly plněné batátovým pyré

Batátu oloupeme, nakrájíme na malé kousky a uvaříme ve vodě nebo ve vývaru se špetkou šalvěje doměkka. Šalvěj vyjmeme, batátu scedíme, rozmixujeme, orestujeme na pánvi, dokud se všechna voda neodpaří a do pyré vmícháme lžíci strouhaného parmazánu.

Přelijeme přepuštěným máslem s jemně sekanou šalvějí, zakápneme citronovou šťávou a posypeme strouhaným parmazánem.

Sladké kakaové ravioly plněné ricottou a mascarpone

Smícháme ricottu a mascarpone, přidáme kakao a cukr, vše promícháme a necháme v lednici vychladit.

Podáváme s čokoládovou nebo ovocnou polevou a krájeným ovocem.

* Zdroj: Tescoma: recipes ravioli & raviolini

Foto: Adveni
  • recept Ravioly a další plněné těstoviny
  • recept Ravioly a další plněné těstoviny
  • recept Ravioly a další plněné těstoviny
  • recept Ravioly a další plněné těstoviny