RECEPTY ADVENI

Rakytníkové bezlepkové minitvarožníčky

Bez lepku Bez sóji

Rakytníkové bezlepkové minitvarožníčky
Rakytníkové vločky
Hlavní přísada
Rakytníkové vločky
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Na sušenkový základ 20 ks nebo 23–25 cm dortovou formu

Na tvarohovou náplň

Na dohotovení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Úžasně osvěžit a ozdravit, to dokážou rakytníkové vločky se semínkem v tomhle profláknutém a všemi milujícím dezertu. Kyselé křupnutí Vás prostě dostane. Můžete udělat buď veliký a vysoký v dortové formě nebo v porcelánových hrnečkách či mističkám s papírovými košíčky udělat tyhle úžasné jednoporcovky. Pokud vlastníte rakytníkovou marmeládu či želé, dotáhnete tento recept k naprosté dokonalosti a Vaše tělo Vám poděkuje.

1. Sušenky v robotu podrtíme, přidáme rakytníkové vločky a promícháme. Ke směsi přidáme zchladlý rozpuštěný tuk a rukama vytvoříme hroudu sušenkového těsta. Hrnečky vyložíme papírovými košíčky. Do každého dáme trochu těsta a prsty upravíme a upěchujeme dno dortíku (tak 0,5 cm vrstvu). Hrnečky se sušenkovým základem dáme vychladit do lednice, aby korpus zatuhl.

2. Troubu vyhřejeme na 150 °C a do spodní části dáme malou nádobu s vodou (tvarožník je lepší péct za přístupu páry). Všechny složky krému do náplně vyšleháme v hladkou hmotu, kterou rozdělíme do hrnečků s košíčky opatrně lžící do výšky asi 0,5 cm pod okraj košíčku (trochu vyběhnou). Opatrně s každým hrnečkem klepneme, aby se krém usadil a netvořily se v něm vzduchové bublinky.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut, pak troubu vypneme a necháme tvarožníky „dojít“ ve zchládající troubě. Po vychladnutí dozdobíme marmeládou a ovocem a necháme vychladit v lednici (to už můžeme hrnečky sundat, protože dortíky pevně drží v papírovém košíčku).

Tip

Komu připadá, že je tvarožníčků hodně, může udělat samozřejmě poloviční množství. Myslím si, že jsou tak skvělé, že na podruhé už budete péct z celé dávky.