RECEPTY ADVENI

Quinoový matcha dortík s mátou

Bez lepku Bez sóji

Quinoový matcha dortík s mátou
Quinoová mouka 200 g
Hlavní přísada
Quinoová mouka 200 g
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Korpus

Krém

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Quinoa patří mezi přirozeně bezlepkové obilniny a svým obsahem nutričních látek předčí ty lepkové. Když přidáte trochu zeleného čaje matcha, dostanete nejen osvěžující, krásně barvený dort, ale také doplníte spoustu antioxidantů. Meduňka potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také vám uklidní pocuchané nervy.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Nachystala jsem si dortovou formičku o průměru 12 cm a vymazala ji kokosovým tukem.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a chia moukou. Vaječné bílky si našleháme se špetkou soli a pak do pěny zašleháme matcha prášek. Přidáme opatrně rozkvedlané žloutky a směs přidáme k suché směsi. Vzniklé těsto přesuneme do formy a pečeme při 170 °C asi 15 minut. Necháme vychladnout.

Tvaroh si smícháme s matcha čajem a zvoleným sladidlem. Pokud máte peprmintový extrakt, přidejte max ½ lžičky. Pokud budete používat mátové lístky, doporučuji vše zpracovat v robotu, aby se krásně zapracovaly. Přidávejte po lžících vodu, až dostanete krémovitou konzistenci (tedy krém, který půjde roztírat, ale nebude stíkat). Pokud korpus stále nevychladl, uchovejte v lednici.

Vychladlý korpus rozkrájejte nožem a spodní vrstvu namažte domácí marmeládou. Poté natřete část krému (cca 1/3–½). Přiklopte vrchní částí korpusu a celý dort potřete zbytkem krému. Navrch nasypte meduňkové lístky a můžete přidat barevné ovoce pro kontrast, já jsem použila mraženou aronii. Nechte cca 1 hodinku odležet v lednici.