RECEPTY ADVENI

Quinoové palačinky s dušenými jablíčky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Quinoové palačinky s dušenými jablíčky

Hlavní přísady

Quinoová mouka 200 g
Quinoová mouka 200 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Volitelné

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Quinoa je přirozeně bezlepková plodina, která je skvělým zdrojem bílkovin nejen pro vegetariány. Mimo to má vysoký obsah vlákniny, je výborným zdrojem minerálů a vitamínů a obsahuje celou škálu polyfenolů, fytosterolů a flavonoidů, které dodávají quinoy významnou roli v boji se záněty a oxidačnímu stresu. Smíchejte mouku třeba s domácím konopným mlékem, které dodá spoustu dalších živin, a máte vynikající palačinky i bez vajec. Nevěříte?

S přípravou mléka jsem začala den dopředu – do vody jsem si naložila neloupaná konopná semínka. Ty jsem na druhý den propláchla a v čisté vodě (cca 0,5 litru vody na 50 g semínek) jsem vše řádně rozmixovala. Scedila jsem přes sítko. Pokud chcete extra bílé a extra čisté mléko, doporučuji pláténko. Jinak můžete přecedit přes jemné sítko, nechat pak mléko ještě chvíli postát a oddělí se vám zbylý prach, který si sedne na dno. Konopné mléko plné protizánětlivých omega a vitamínů je hotové.

Jablíčka nastrouháme a dáme s trochou vody podusit do hrnce. Délka bude záležet na typu jablek, počítejte tak s 20–30 minutami. Postupně se začne tvořit „kaše“ a jablíčka změknou. Na závěr vmíchejte zvolené sladidlo dle chuti jablek. Pokud máte sladká jablka, můžete recept udělat úplně bez cukru. Pro milovníky skořice doporučuji přidat špetku skořice a špetku mletého muškátového oříšku.

Smícháme si mouky z quinoy a tapioky se sodou a skořicí. Přidáme rozpuštěný kokosový olej a mléko. Vše dobře promícháme. Mělo by vzniknout řidší palačinkové těsto. Nabírala jsem ¼ hrníčku a rozkroužila na pánev potřenou kokosovým olejem na smažení. Jakmile se začne palačinka po stranách oddělovat (a uprostřed vysoušet, bublinkovat), otočíme a necháme smažit z druhé strany další 2–3 minutky. Naplníme pak rozdušenými jablíčky, můžeme přidat nasekané vlašské ořechy a zdravější čoko polevu, kterou si jednoduše připravíte z prášku z nepražených kakaových bobů, rozpuštěného kokosového oleje a kapky agave sirupu. Díky tomu, že palačinky neobsahují cukr, dají se velmi chutně plnit i na slano. Doporučuji jíst čerstvé, jsou tak chutnější.

Poznámka

Z celé dávky jsem dostala 7 palačinek (průměr cca 20 cm). Palačinky odkládáme mezi dva přivřené talíře, kde se udrží teplé a zároveň ještě trochu „povolí“.