RECEPTY ADVENI

Quiche se šunkou a kysaným zelím

Bez lepku Bez sóji

Quiche se šunkou a kysaným zelím
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Kateřina Lahoda

Autor receptu

Přece musí existovat způsob, jak zdravě hubnout či udržovat váhu, a přitom netrávit hodiny v kuchyni. Zkrátím to – existuje!

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Dále budeme potřebovat

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kysané zelí se právem řadí mezi tzv. superpotraviny. Je bohaté na vitaminy C, K a B a minerální látky vápník, fosfor, síru a hořčík. Díky bakteriím mléčného kvašení prospívá našemu zažívání a posiluje imunitu. Pro jednou zapomeňte na tradiční vepřo-knedlo-zelo a dopřejte si ho ve svěžím lahodném slaném koláči v kombinaci se šunkou a jarní cibulkou.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme se solí. Studené máslo nakrájíme na kostky, rychle prohněteme se sypkou směsí a nakonec zapracujeme pomazánkové máslo. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie (nebo např. do mikrotenového sáčku) a uložíme do lednice. Chladíme alespoň jednu hodinu.

Šunku (nebo slaninu) nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kroužky. Zelené části cibulky odložíme do mističky stranou.

V pánvi rozehřejeme olej, vložíme bílé části jarní cibulky a zlehka ji osmažíme. Pak přihodíme nakrájenou šunku a podusíme cca 5 minut.

Kysané zelí vyklopíme do sítka a necháme okapat. Poté ještě rukou vyždímáme a na prkénku nadrobno pokrájíme.

Těsto rozválíme a vyložíme jím pečící formu. Dno propícháme vidličkou a v troubě předehřáté na 170 °C předpékáme 10 minut.

Do větší misky nalijeme mléko, přidáme vejce, sůl a pepř a metlou dobře prošleháme. Poté přidáme šunku s cibulkou a kysané zelí a obsah promícháme.

Takto připravenou směs navršíme na předpečený korpus. Povrch posypeme zelenými kroužky jarní cibulky a vrátíme zpět do trouby. Pečeme při teplotě 170 °C cca 30 minut, dokud náplň není pevná. Na konec můžeme na 5 minut zapnout horní gril pro zlatavý vzhled koláče.

Nakrájíme na porce a servírujeme s čerstvým listovým salátem.

Foto: Kateřina Lahoda
  • recept Quiche se šunkou a kysaným zelím
  • recept Quiche se šunkou a kysaným zelím
  • recept Quiche se šunkou a kysaným zelím