RECEPTY ADVENI

Quiche Lorraine neboli Lotrinský koláč

Bez lepku Bez sóji

Quiche Lorraine neboli Lotrinský koláč
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Těsto

Náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Quiche Lorraine, česky Lotrinský koláč, je nejznámější ze všech slaných koláčů. Tradičně se v něm potkává slanina, sýr, vejce a smetana, ale můžete se setkat i s jinými variantami. Nejčastěji se přidává zelenina dle osobních preferencí a slanina se může zaměnit za dietnější šunku. Základem je každopádně dobré těsto, vyválené pěkně do tenka a řádně předpečené.

Doporučujeme použít kulatou formu s vroubkovaným okrajem o průměru 30 cm.

1. Směs BISCUITS & COOKIES prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Do sypké směsi zapracujeme máslo a vodu. Krátce prohněteme, dokud se přísady nespojí v hladké těsto (pro usnadnění práce můžeme použít též kuchyňský robot).

2. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň půl hodiny, nejlépe do druhého dne.

3. Těsto vyválíme a přeneseme do formy. Propícháme vidličkou, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme suchými luštěninami (cizrna, fazole, čočka). V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 10–15 minut. Vyndáme z trouby, odstraníme papír s luštěninami a necháme vychladnout.

4. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a opečeme na pánvi dozlatova. Sýr nahrubo nastrouháme. Smícháme vejce, mléko a smetanu, prošleháme a dochutíme solí a pepřem. Opečenou slaninu rozprostřeme na předpečený korpus, zalijeme vaječnou směsí a povrch posypeme strouhaným sýrem.

5. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 30–40 minut, až se náplň zpevní a povrch získá zlatou barvu. Necháme dobře vystydnout (případně vychladit v chladničce) a až poté krájíme.