RECEPTY ADVENI

Quiche a empanadas

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Quiche a empanadas
Anna Chmelařová

Autor receptu

V kuchyni využívá základní přirozeně bezlepkové a protizánětlivé suroviny, které s láskou přetváří v uzdravující pokrmy.

Ingredience

Těsto

Náplně

Pracovní postup

Dnes tu máme 2 cizokrajná slova. Quiche pochází z Francie a jedná se o slaný koláč tvořený tenkou vrstvou křehkého těsta a náplní. Empanadas jsou plněné taštičky, na které můžete narazit ve Španělsku, ale i v mnoha zemích Jižní Ameriky.

Jsem moc ráda, že se mi povedlo vytvořit těsto, se kterým dobře pracuje a snadno z něj vyrobíte obě tyhle pochoutky. Tak hurá na něj :-)

V míse smícháme všechny sypké suroviny, do nich rovnoměrně vmícháme olej a vejce. Postupně přiléváme vodu, až vyhněteme hladké, nelepivé těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Teď máme dost času na přípravu náplní.

Quiche uděláme takhle: Těsto válíme cca na tloušťku 2–3 mm a vykrájíme z něj kolečka. Ta vkládáme do formiček, plníme a okraje vždy trochu překryjeme přes náplň jako na fotce. Koláčky pečeme na 160 °C po dobu 30–45 minut.

Druhou možností je vytvořit pirožky neboli španělsky empanadas, které můžeme upéct v troubě nebo usmažit na oleji. Plnit se dají různými slanými náplněmi podle vaší fantazie. Tuňákovou s rajčaty jsme zkoušeli do empanadas i quiche. V taštičkách nám chutnala daleko více, protože byla úžasně šťavnatá, kdežto v koláčcích byla docela vysušené pečením. Quiche nás zase dostal s cuketou a sýrem.

Ze zbytků těsta můžeme nakrájet malé kousky a osmažit je v oleji nebo upéct. My jsme ty smažené přikusovali k salátu a byly bezva :-)