RECEPTY ADVENI

Protizánětlivý koláč s kurkumou

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Protizánětlivý koláč s kurkumou
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Pracovní postup

Kurkuma patří mezi superpotraviny, které pomáhají při škále nemocí. Společně se zázvorem vám pomůže bojovat proti alergii, zánětu i špatnému trávení. Krom slané kuchyni ji vyzkoušejte přidat do koláče, chuť vás velmi mile překvapí.

Sušené ovoce si předem naložíme do šťávy, kterou připravíme smícháním rakytníkového oleje s uvedeným množstvím vody.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si dortovou formu na pečení (průměr 24 cm).

Před pečením přecedíme ovoce, šťávu si ponecháme a v případě potřeby ji naředíme teplou vodou do celkového objemu 125 ml. Ovoce necháme zatím okapat. Je potřeba mít vše při pokojové teplotě kvůli kokosovému oleji (případně můžete nahradit jiným olejem). Oddělíme si bílky od žloutků, bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Mouku smícháme s práškem na pečení.

V druhé misce rozmixujeme žloutky s cukrem na hladkou pěnu, přidáme šťávu (těch 125 ml, co nám zbylo z namáčení ovoce), přidáme nastrouhané kořeny i citrónovou kůru a za stále mixování vmícháme také kokosový olej (připravovala jsem ve stylu vodní lázně, takže vznikl krásný nadýchaný žlutý krém). Vmícháme mouku smíchanou s práškem na pečení. Do této tekuté hmoty postupně zapracujeme našlehané bílky, doporučuji pouze převracet. Přesuneme do připravené formy (mělo by vzniknout tekuté těsto, takže přelijeme), posypeme sušeným ovocem, formou dvakrát klepneme o stůl a pečeme 30–35 minut. Po upečení necháme vychladnout. Pro návštěvy můžete pokapat bílou nebo hořkou čokoládou, případně před podáváním polít rakytníkovým sirupem.