RECEPTY ADVENI

Posvícenské koláčky

Bez lepku Bez sóji

Posvícenské koláčky
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na náplň

Na posypku

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Bez práce nejsou koláče. Ty posvícenské se pekly, kdy jindy než o posvícení. Posvícení probíhalo po žních. Lidé oslavovali zakončení sklizně a zpracování úrody, tedy dobře odvedenou práci. O posvícení se scházela celá rodina včetně širokého příbuzenstva, aby zasedli a hodovali u bohatě prostřených stolů. Odtud jiný výraz pro posvícení, a sice hody. Ten se používá hlavně na Moravě. Hlavní byl nedělní oběd, kdy se podávala pečená husa s knedlíky a zelím, ale na stole nesměly chybět koláče. Po žních byly sýpky plné a mouky tedy bylo dost a tak k posvícení koláče neodmyslitelně patří. Často se pekly celý pátek až do noci. Musel jich být dostatek. V sobotu před hodovou nedělí se posílaly přátelům z okolí s pozváním, aby na posvícení přišli. Těmto koláčům se říkalo „zváče“. A koláče tvořily také výslužku, kterou hosté dostali po hodech s sebou na cestu domů. Každý kraj se dodnes pyšní svými vlastní recepty na posvícenské koláče. Liší se i zdobením, tvarem a velikostí. Zdobením prosluly například chodské koláče. Kytičky, srdíčka nebo ptáčci jsou tradiční motivy, které nacházíme také na chodských krojích. Co se týče tvaru, byly koláče jak kulaté, tak čtvercové nebo obdélníkové. A různily se i velikostí. Nejmenším se říká svatební, největším německé. Ale základ většiny posvícenských koláčů tvoří kynuté těsto. Tak jako v našem receptu. Tak nečekejte, až na Havla a Lukáše napekou se koláče, a pojďme na to.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, máslo, vejce, sůl, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé řidší těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 2 díly. Jednu polovinu vrátíme zpět do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií – budeme ji zpracovávat, až vložíme první část do trouby. Druhou polovinu si rozdělíme na 10 stejně velkých kousků o hmotnosti cca 38 gramů a každý několikrát přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí. Poté z jednotlivých kousků vytvoříme kuličky.

Plech vyložíme pečicím papírem a kuličky na něj naskládáme. Kuličky neumisťujeme příliš blízko sebe, aby se po vykynutí koláčky neslepily. Lehce je zmáčkneme a doprostřed uděláme hlubší důlek, do kterého budeme dávat teplou náplň. Takto připravené koláčky potřeme směsí rozšlehaného vejce s mlékem.

Připravíme si makovou náplň – smícháme mléko s mákem a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni cca 5–10 minut, než mák mléko nasaje a vznikne hustá hmota. Odstavíme a vmícháme povidla, kyselejší marmeládu, skořici a cukr. Teplou náplň hned vkládáme lžičkou nebo stříkáme cukrářským sáčkem do důlků v koláčcích.

Připravíme si posypku smícháním mouky, cukrů a másla. Směs nakonec rukou promačkáme, aby vznikly hrubší kousky posypky a takto připravenou drobenkou koláčky posypeme.

Takto připravené koláčky necháme na teplém místě kynout cca 10 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 230 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté koláčky vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří. (V tuto chvíli začneme stejným způsobem zpracovávat druhou polovinu těsta.)

Pečeme cca 10 minut, na koláčcích se začnou objevovat hnědé flíčky. Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme dozlatova cca 10–15 minut.

Po upečení na každý koláček nalijeme cca půl lžičky rumu a necháme vychladnout na mřížce.

Z výše uvedených surovin upečeme cca 20 koláčků o průměru 8 cm.

Fotky z dílny Lenky Jurečkové shlédněte zde.

Foto: Lenka Jurečková