RECEPTY ADVENI

Pohankovo-čirokový chléb bez kvasnic

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Pohankovo-čirokový chléb bez kvasnic

Hlavní přísady

Čiroková mouka 250 g
Čiroková mouka 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
Kašulka

Autor receptu

Věří, že cesta ke zdraví vede přes vysokonutriční protizánětlivou stravu. Najdete u ní recepty bez lepku, občas bez mléka či vajec a spoustu povídání nejen o histaminové intoleranci.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Chléb má lehce pohankovou chuť, vevnitř vláčný i na třetí den a na povrchu křupavá kůrka. Je to vůbec možné? Ano, je, a já vám hned prozradím, jak na to. A bude nejen bez lepku, ale také bez mléčné bílkoviny, bez vajec, bez sóji i bez ořechů (přidávám semínka pro zvýšení nutriční hodnoty).

Smícháme všechny suché ingredience dohromady a vlijeme vlažnou vodu. Mícháme, vznikne nám spíše takové tekutější (hustší palačinkové) těsto. Promícháme alespoň 5 minut, necháme cca 10 minut odstát a pak znova mícháme alespoň 5 minut, aby se vše spojilo dohromady. Přesuneme do mísy na kynutí, přikryjeme a necháme na teplejším místě (já nechávám poblíž místa v kuchyni, kde v podlaze vedou trubky k topení, takže se v daném bodě vyhřívá lehce zem, ale nepálí ani nežhne). Necháme přikryté bobtnat / kvasit cca 18 hodin (tak mi to vyšlo, jeden den jsem připravila, nechala do druhého dne do rána, než jsem měla čas péct).

Do trouby do spodní části vložíme pekáček, kam budeme moct vlít vodu na paření. Troubu předehřejeme na 250 °C. Připravíme si misku na pečení, měla by být vyhřátá (já jsem měla lehce zahřátou od topení, nebyla přímo v troubě, použila jsem skleněnou misku o spodním průměru 18 cm). Misku vysypeme moukou, přesuneme těsto, povrch můžeme uhladit mokrýma rukama a nařízneme nožem (třeba do kříže) a posypeme trochou kmínu či hrubé soli. Vložíme do rozehřáté trouby a do spodního pekáčku/plechu vlijeme cca 0,5–1 litr vody (podle velikosti pekáčku). Zavřeme a pečeme 15 minut. Poté snížíme teplotu na cca 220 °C (s mojí troubou to zřejmě bylo spíše 210 °C) a pečeme dalších 60 minut. Po upečení jsem vypnula troubu, chléb vytáhla, vyklopila z formy a vrátila do trouby na mřížku chladnout s maličko pootevřenými dvířky trouby (aby došlo k postupném ochlazení). Po dvou hodinách jsem vytáhla na mřížku ven a nechala kompletně vychladnout. Nerozkrajujte dříve, než chléb vychladne.

Poznámka

Chléb zabalte do utěrky na chléb, aby se vám v sáčku nespařil.