RECEPTY ADVENI

Pohankové palačinky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Pohankové palačinky

Hlavní přísady

Pohanková mouka 250 g
Pohanková mouka 250 g
Koupit
Tapiokový škrob 250 g
Tapiokový škrob 250 g
Koupit
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ze všech surovin umícháme řidší palačinkové těsto, které necháme 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promícháme. Kvalitní nepřilnavou pánev lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a nalijeme na ni menší naběračku těsta. Krouživým pohybem pánve těstu pomůžeme roztéct se až ke krajům. Smažíme, až než povrch palačinky ztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně pomocí nepřilnavé obracečky obrátíme a krátce osmažíme i z druhé strany. Hotové palačinky skládáme na sebe a přikryjeme talířem, díky čemuž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.

Poznámka

Základní těsto je bez cukru i soli, a jde ho tudíž použít jako podklad pro sladké i slané náplně. Pokud chcete palačinky sladké, přidejte lžičku cukru.

O recept na palačinky bez lepku, mléka a vajec jsem se pokoušela nespočetněkrát, zkoušela jsem různé bezlepkové směsi i jednodruhové mouky, od amarantové a teffové přes kaštanovou až k rýžové a kukuřičné. Z těchto mouk jsem nikdy nebyla schopná připravit tenké a vláčné palačinky, které by se daly obracet a rolovat nebo skládat. Nakonec jsem se uchýlila k francouzské klasice, pohankovým crepes nebo galettes. Pohanková mouka má dobré pojivé vlastnosti a udrží palačinky pohromadě i bez vajec.