RECEPTY ADVENI

Podmáslový chléb

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Podmáslový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Klasické podmáslí dnes vytlačily z pultů nejrůznější jogurtové nápoje a kefíry, ale naše babičky a prababičky na něj nedaly dopustit. Tento lahodný mléčný nápoj má velmi nízké procento tuku, zároveň obsahuje hodnotné mléčné bílkoviny, lecitin a vápník. Možná znáte recept na oblíbenou podmáslovou buchtu s kakaem, tak proč nezkusit i podmáslový chléb? Pečivu dodá neodolatelnou vláčnost!

Vyladit poměr „tekutina (tj. podmáslí) X směs“ bylo u tohoto chleba velmi těžké. Se sestřenkou jsme raději přestaly počítat, na který pokus se to konečně podařilo. A POZOR, tento poctivý pecen musíte péct na program TOASTOVÝ, nebo jiný cca 3:40 minut trvající. U některých pekáren se nazývá KLASIK. Ale počkat si se u tohoto chleba opravdu vyplatí!

Chléb podle tohoto receptu můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijte podmáslí. Přidejte sůl, kmín a promíchejte. Přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušeného droždí.

Pečte na program trvající cca 3:40 minut (TOAST, nebo KLASIK).

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl a kmín.

Přilijte podmáslí a houževnatě a důkladně hněťte do hladka.

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.