RECEPTY ADVENI

Plněné ořechy

Bez lepku Bez vajec

Plněné ořechy
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na dohotovení

Čokoládová poleva

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Někdo má rád „suché“ cukroví typu vanilkové rohlíčky nebo pracny, jiný nedá dopustit na poctivou porci sladkého krému. Pokud patříte do druhé skupiny a navíc fandíte ořechům, pak je tohle recept právě pro vás. Křehké těsto, ořechovo-karamelový krém a čokoládová poleva. Kalorie raději nepočítat!

Nejprve si připravíme slunečnicová semínka. Je důležité, aby byla umletá skutečně najemno. Ideální pro tyto účely je vysoce výkonný kuchyňský mixér typu Vitamix či levnější Nutribullet. Stejně dobře však poslouží i ruční mlýnek na kávu. Ta trocha námahy stojí za to, semínka propůjčí ořechům lahodnou vláčnost a zaručí delší trvanlivost.

Směs BISCUITS & COOKIES smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme na vál. Přidáme mletá slunečnicová semínka, strouhanou citronovou kůru, skořici a hřebíček, a zlehka promícháme.

Poté do sypké směsi zapracujeme Heru. Hněteme, dokud se přísady nespojí v hladké těsto (pro usnadnění práce můžeme použít též kuchyňský robot).

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinout alespoň 15 minut, nejlépe však do druhého dne. Poté z těsta odkrajujeme malé kousky, které vtlačujeme do formiček na ořechy. Ty pak klademe vedle sebe na plech. Cukroví pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 8 minut.

Zatímco se ořechy budou péct a chladnout, připravíme si krém. Uzavřenou plechovku Salka ponoříme do hrnce s vodou a vaříme cca 2 hodiny. Otevřeme až po vychladnutí. Zkaramelizované Salko smícháme s ořechy a rumem a vešleháme máslo.

Hotové vychladnuté ořechy slepujeme krémem a zdobíme čokoládovou polevou (můžeme namočit ½ ořechu do polevy, nebo ořechy polevou pocákat).

Postup přípravy polevy

Nalámanou čokoládu a pokrájený tuk zvolna rozehříváme ve vodní lázni. Voda nesmí vřít. Metličkou mícháme. Cukroví namáčíme do vlažné polevy (25–30 °C).

Z této várky vytvoříte 80 půlek ořechů, tj. 40 kousků plněných ořechů.