RECEPTY ADVENI

Pletence z plundrového těsta s pekanovými ořechy

Bez lepku Bez sóji

Pletence z plundrového těsta s pekanovými ořechy
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na náplň

Na ozdobení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Plundrové těsto je skutečný prubířský kámen pekařských dovedností a v bezlepkovém provedení to platí dvojnásobně. Se ZELENOU Adveni a receptem Lenky Jurečkové jsme však zvládli parádní croissanty, Lenka nás touto zatěžkávací zkouškou provedla trpělivě krok po kroku. Následně jsme si vyzkoušeli šátečky z plundrového těsta s La Tetou. Také její návod k přípravě je precizní a směle se podle něj mohou pustit do práce i ti méně zkušení. V každém případě platí, že plundrové pečivo je časově náročnější záležitost a je třeba s tím počítat. La Teta vyzkoušela těsto z tohoto receptu již v řadě receptů a vždy obstálo na výbornou, z výsledků přechází zrak. Ostatně podívejte se na jejích stránkách na koláče z plundrového těsta s tvarohem, ovocem a šlehačkou; nebo na jablečný závin z plundrového těsta. Tento recept na pletence kromě skvělého těsta nabízí i vynikající náplň.

Nejprve si připravíme máslo, které vložíme mezi dva pečící papíry, a vyválíme čtverec o rozměrech 20 × 20 cm. Takto připravené máslo uložíme do lednice.

Poté ze směsi DONUTS & CROISSANTS (tzv. ZELENÁ), cukru, droždí, vejce a mléka vypracujeme těsto. Začneme mixérem s hnětacím hákem, dokud se všechny ingredience nespojí. Pak necháme těsto cca minut odpočinout. Následně dáme těsto na pomoučenou pracovní plochu a ručně vypracujeme pružné nelepivé těsto.

Pozor, těsto nenecháme kynout. Ihned ho rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně do těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažíme se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehneme ke středu, s druhou stranou uděláme totéž a pak ještě složíme na sebe. Těsto zabalíme do pečícího papíru a uložíme na jednu hodinu do lednice.

Za hodinu celý postup zopakujeme a opět uložíme na jednu hodinu do lednice.

Mezitím si připravíme náplň tak, že smícháme povolené máslo, kokosový cukr, javorový sirup, na jemno pokrájené pekanové ořechy, skořici a vanilku.

Když po hodině vytáhneme těsto z lednice, rozválíme ho na větší obdélník a ten rozřízneme na 6 menších obdélníků.

Každému obdélníku nařežeme boky podle přiložené fotografie (viz foto 2 A) a na střed naneseme náplň.

Náplň zabalíme přeskládáním jednotlivých stran přes sebe a kraje odkrojíme (viz foto 2 B).

Takto připravené pletence necháme na plechu pod igelitem kynout cca 2 hodiny. Potřeme vajíčkem, dozdobíme kousky pekanových ořechů a v troubě rozpálené na 230 °C pečeme do zlatova.

Z výše uvedených ingrediencí připravíme 6 pletenců.

Foto: La Teta
  • recept Pletence z plundrového těsta s pekanovými ořechy
  • recept Pletence z plundrového těsta s pekanovými ořechy