RECEPTY ADVENI

Pizza

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Pizza
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

V roce 1889 přijíždí do Neapole italský král Umberto I. v doprovodu své manželky Margarety Savojské. Neapolský pekař Raffaele Esposito, jako projev úcty, pošle vladaři pizzu vyrobenou v barvách italské trikolory: se sytě červenými rajčaty, bílou mozzarellou a zelenými lístky bazalky. Nadšená královna vyjádří pekaři obdiv děkovným dopisem a poctěný pekař na počest panovnice pokrm pojmenuje Margherita. To není pohádka, nýbrž skutečný příběh o vzniku nejpopulárnější pizzy na světě. Italové jsou na přípravu tradiční neapolské pizzy náležitě hrdi. Svaz neapolských pekařů bojoval o její zařazení na seznam světového nehmotného kulturního bohatství po dobu tří let. Organizace UNESCO mu vyhověla v roce 2017. Málokterý pokrm nabízí tolik variací jako pizza. Zdá se, že co se týče ingrediencí, fantazii se meze nekladou, ale není tomu tak. Konkrétně pravá neapolská pizza, od roku 2010 tradiční výrobek chráněný EU, je striktně definována. Kupříkladu těsto nesmí obsahovat žádný tuk, a schváleny jsou 2 druhy: Margherita a Marinara. Na těsto každé z nich se kladou pouze 4 ingredience. Schválně, víte které?

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, sůl, zbytek vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 30 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

Těsto rozdělíme na 2 stejné části a každý díl ještě zpracujeme překládáním stejným způsobem jako u těsta. Poté každý díl vypracujeme rukama nebo vyválíme válečkem korpus na pizzu o průměru 30 cm. Nejlepší je těsto rozvalovat rovnou na plechu, který si vyložíme pečicím papírem. Pokud chceme mít pizzu krásně kulatou, tak vyválené těsto vykrojíme podle talíře nebo pokličky o průměru 30 cm. Takto připravené korpusy postříkáme vodou z rozprašovače a plech zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se nedotýkala korpusů. Necháme na teplém místě kynout cca 20 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Lehce nakynuté korpusy znovu postříkáme vodou z rozprašovače, propícháme vidličkou a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Korpusy předpékáme, aby se udělaly křupavé okraje a střed byl měkký – pečeme cca 5–6 minut, dokud se na povrchu neobjeví pár hnědých flíčků. Poté páru vyvětráme, vyndáme spodní plech a korpusy, které si dle chuti obložíme a dáme dopéct dozlatova cca 10 minut při teplotě 200 °C. Po upečení pizzy, především její okraje, dle chuti potřeme olivovým olejem.

Z výše uvedených surovin upečeme 2 korpusy o průměru 30 cm.

Fotky z dílny Lenky Jurečkové shlédněte zde.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Pizza