RECEPTY ADVENI

Pivní chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Pivní chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ať se vám to líbí nebo ne, pivo je a bude naším národním artiklem. Není divu, že se tento zlatavý mok probojoval i do české kuchyně. Buřty na pivě, pivní guláš, pivní tyčinky a … proč ne… také pivní chléb. Pozor, v tomto případě platí víc než jindy, že méně je více, a doporučených 200 ml v receptu je tím správných množstvím. Pro ozvláštnění přidáváme sezamové semínko. Dobrou chuť a na zdraví!

Chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu a pivo.

2. Přidejte sůl, kmín a také sezamová semínka.

3. Dále do nádoby přisypte směs SIMPLY ADVENI.

4. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

5. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, kmín a sezamová semínka.

2. Přilijte vlažnou vodu a pivo a hněťte do hladka (cca 5 minut).

3. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

4. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.

* V současnosti jsou na trhu v České republice dostupná bezlepková piva těchto výrobců:

Žatecký pivovar, spol. s r.o.:

  • CELIA prémiový světlý ležák, pivo bez lepku
  • CELIA DARK tmavé pivo speciální, bez lepku
  • CELIA ORGANIC světlý ležák bez lepku v biokvalitě

Rodinný pivovar Bernard:

  • Bernard Bezlepkový ležák 12° světlý