RECEPTY ADVENI

Pivní chléb

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Pivní chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ať se vám to líbí nebo ne, pivo je a bude naším národním artiklem. Není divu, že se tento zlatavý mok probojoval i do české kuchyně. Buřty na pivě, pivní guláš, pivní tyčinky, … a proč ne… také pivní chléb.

Pozor, v tomto případě platí víc než jindy, že méně je více, a doporučených 200 ml v receptu je tím správných množstvím. Pro ozvláštnění přidáváme sezamové semínko. Dobrou chuť a na zdraví!

Chléb můžete péct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu a pivo. Přidejte sůl, kmín a také sezamová semínka. Dále do nádoby přisypte směs. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tříhodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

Návod k přípravě v klasické troubě

V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, kmín a sezamová semínka.

Přilijte vlažnou vodu a pivo a hněťte do hladka (cca 5 minut).

Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

1. troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň vhodíme na dno trouby kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

2. pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

3. 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.

* V současnosti jsou na trhu v České republice dostupná bezlepková piva těchto výrobců:

Žatecký pivovar, spol. s r.o.:

  • CELIA prémiový světlý ležák, pivo bez lepku
  • CELIA DARK tmavé pivo speciální, bez lepku
  • CELIA ORGANIC světlý ležák bez lepku v biokvalitě

Rodinný pivovar Bernard:

  • Bernard Bezlepkový ležák 12° světlý