RECEPTY ADVENI

Piškotový dortík ořechovo-karamelový

Bez lepku Bez sóji

Piškotový dortík ořechovo-karamelový
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na korpus

Na krém

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Piškotové dortíky s krémem na základě sýru Philadelphia se smetanovým jogurtem budete milovat Vy i celá Vaše rodina. Krémový sýr Philadelphia je sice trochu dražší ingredience, ale ta lahodná chuť stojí za to. Přesto, velmi dobrého výsledku docílíte i s levnější Lučinou, „žervé“, nebo třeba Goddesou z LIDLu. Kouzlo těchto piškotových dortíků je v tom, že mají nekonečné množství variant. A tak podle sezóny můžete obdobně vytvořit dortík meruňkový, broskvový, malinový. Po jahodovéčokoládové klasice jsme popustili uzdu fantazii a zkusili kokosovo-ananasovou, čokoládovo-višňovou a tuto ořechovo-karamelovou kombinaci.

Budeme potřebovat dortovou formu o průměru cca 24 cm a pečící papír na její vyložení.

Nejprve si připravíme korpus

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, který si zatím ponecháme stranou.

Ze žloutků a cukru ušleháme hustou pěnu.

Do žloutkové hmoty pomalu vmícháme Fialovou směs s práškem do pečiva a mleté ořechy.

Nakonec jemně vmícháme bílkový sníh.

Vzniklé těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem.

Pečeme cca 20–25 minut na 170 °C. Doba pečení je orientační. Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a nádherně vonět. Po upečení ještě necháme korpus v troubě „dojít“ cca 10–15 minut.

Korpus necháme vychladnout a z formy ho vyndáváme vlažný tak, abychom ho pěkně oddělili od formy a pečícího papíru. Necháme ho odpočívat na mřížce do úplného vychladnutí.

Nyní si připravíme krém

Sýr, jogurt, Salko a ořechy smícháme dohromady.

Ztužovač připravíme podle návodu a zamícháme do krému.

Vychladlý korpus znovu vložíme do formy a nalijeme na něj krémovou směs.

Dáme chladit, minimálně přes noc.

Dokončení

Po vychladnutí a ztuhnutí můžeme dortík libovolně dozdobit, polít čokoládovou polevou, posypat ořechy, nebo si připravit zkaramelizované ořechy a těmi posypat…

V případě tohoto piškotového dortíku doporučujeme korpus prokrojit (udělat 2 korpusové vrstvy), ale není to nutné.

Foto: Jana Fialková
  • recept Piškotový dortík ořechovo-karamelový
  • recept Piškotový dortík ořechovo-karamelový
  • recept Piškotový dortík ořechovo-karamelový
  • recept Piškotový dortík ořechovo-karamelový