RECEPTY ADVENI

Piškotový dortík kokosový s ananasem

Bez lepku Bez sóji

Piškotový dortík kokosový s ananasem
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na korpus

Na krém

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Piškotové dortíky s krémem na základě sýru Philadelphia se smetanovým jogurtem budete milovat Vy i celá Vaše rodina. Krémový sýr Philadelphia je sice trochu dražší ingredience, ale ta lahodná chuť stojí za to. Přesto, velmi dobrého výsledku docílíte i s levnější Lučinou, „žervé“, nebo třeba Goddesou z LIDLu. Kouzlo těchto piškotových dortíků je v tom, že mají nekonečné množství variant. A tak podle sezóny můžete obdobně vytvořit dortík meruňkový, broskvový, malinový. Po jahodovéčokoládové klasice jsme popustili uzdu fantazii a zkusili ořechovo-karamelovou, čokoládovo-višňovou a tuto kokosovo-ananasovou kombinaci.

Budeme potřebovat dortovou formu o průměru cca 24 cm a pečící papír na její vyložení.

Nejprve si připravíme korpus

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, který si zatím ponecháme stranou.

Ze žloutků a cukru ušleháme hustou pěnu.

Do žloutkové hmoty pomalu vmícháme Fialovou směs s kokosovou moukou a s práškem do pečiva.

Nakonec jemně vmícháme bílkový sníh.

Vzniklé těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem.

Pečeme cca 20–25 minut na 170 °C. Doba pečení je orientační. Upečený piškot poznáme tak, že začne povrch krásně tmavnout a nádherně vonět. Po upečení ještě necháme korpus v troubě „dojít“ cca 10–15 minut.

Korpus necháme zchladnout a z formy ho vyndáváme vlažný tak, abychom ho pěkně oddělili od formy a pečícího papíru. Necháme ho odpočívat na mřížce do úplného vychladnutí.

Nyní si připravíme krém

Kompotovaný ananas si slijeme, šťávu uschováme a cca ½ kompotu rozmixujeme a ½ pokrájíme na menší kousky.

Sýr a jogurt smícháme dohromady a přidáme rozmixovaný i nakrájený ananas, dosladíme podle chuti.

Cukrářské želé rozmícháme v kompotové šťávě (není ji požadovaných 500 ml, ale to nevadí), a dáme vařit podle návodu na obalu. Po mírném zchladnutí vmícháme do krému.

Vychladlý korpus znovu vložíme do formy a nalijeme na něj krémovou směs.

Dáme chladit, minimálně přes noc.

Dokončení

Po vychladnutí a ztuhnutí můžeme dortík libovolně dozdobit – ovocem, želatinou, čokoládovou polevou. Zde v receptu je zvolena čokoládová poleva posypaná strouhaným kokosem. Ananasová chuť ve výsledném piškotu dominuje, pokud chcete cítit „pořádně“ i kokos, zvolte bohatý kokosový posyp.

Foto: Jana Fialková
  • recept Piškotový dortík kokosový s ananasem
  • recept Piškotový dortík kokosový s ananasem
  • recept Piškotový dortík kokosový s ananasem
  • recept Piškotový dortík kokosový s ananasem