RECEPTY ADVENI

Piškotový dortík čokoládový

Bez lepku Bez sóji

Piškotový dortík čokoládový
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na korpus

Na krém

Na polevu

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Piškotové dortíky s krémem na základě sýru Philadelphia se smetanovým jogurtem budete milovat Vy i celá Vaše rodina. Krémový sýr Philadelphia je sice trochu dražší ingredience, ale ta lahodná chuť stojí za to. Přesto, velmi dobrého výsledku docílíte i s levnější Lučinou, „žervé“, nebo třeba Goddesou z LIDLu. Kouzlo těchto piškotových dortíků je v tom, že mají nekonečné množství variant. A tak podle sezóny můžete obdobně vytvořit dortík meruňkový, broskvový, malinový. Zde máme klasiku – čokoládovou verzi. Ale vyzkoušejte také jahodovou variaci, nebo některou z kombinací kokosovo-ananasová, ořechovo-karamelová, či čokoládovo-višňová.

Budeme potřebovat dortovou formu o průměru cca 24 cm a pečící papír na její vyložení.

Nejprve si připravíme korpus

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, který si zatím ponecháme stranou.

Ze žloutků a cukru ušleháme hustou pěnu.

Do žloutkové hmoty pomalu vmícháme Fialovou směs s práškem do pečiva a kakao.

Nakonec jemně vmícháme bílkový sníh.

Vzniklé těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem.

Pečeme cca 15–20 minut na 170 °C. Doba pečení je orientační. Upečený piškot poznáme tak, že povrch začne krásně tmavnout a nádherně vonět. Po upečení ještě necháme korpus v troubě „dojít“ cca 10–15 minut.

Korpus necháme zchladnout a z formy ho vyndáváme vlažný, tak abychom ho pěkně oddělili od formy a pečícího papíru. Necháme ho odpočívat na mřížce do úplného vychladnutí.

Nyní si připravíme krém

Sýr a jogurt smícháme dohromady a ochutíme rozpuštěnou čokoládou.

Podle návodu si připravíme želatinový ztužovač a přidáme ho do čokoládou ochucené sýrovo-jogurtové směsi.

Pokud chceme docílit barevného efektu (jako na fotografii), sýrovo-jogurtovou směs si rozdělíme na půlky. Do jedné přidáme bílou čokoládu, do druhé tmavou čokoládu a připravíme si krémy dva.

Vychladlý korpus znovu vložíme do formy a nalijeme na něj krémovou směs. Případně postupně obě krémové směsi. Dáme chladit, minimálně přes noc.

Dokončení

Čokoládovou polevu si připravíme tak, že ve vodní lázni rozpustíme máslo, odstavíme a nalámeme do něho čokoládu. Rozmícháme dohladka.

Na vychlazený krém rozprostřeme tenkou vrstvu čokoládové polevy a necháme znovu vychladit.

Foto: Jana Fialková