RECEPTY ADVENI

Piškotový dortík čokoládovo-višňový

Bez lepku Bez sóji

Piškotový dortík čokoládovo-višňový
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na korpus

Na krém

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Piškotové dortíky s krémem na základě sýru Philadelphia se smetanovým jogurtem budete milovat Vy i celá Vaše rodina. Krémový sýr Philadelphia je sice trochu dražší ingredience, ale ta lahodná chuť stojí za to. Přesto, velmi dobrého výsledku docílíte i s levnější Lučinou, „žervé“, nebo třeba Goddesou z LIDLu. Kouzlo těchto piškotových dortíků je v tom, že mají nekonečné množství variant. A tak podle sezóny můžete obdobně vytvořit dortík meruňkový, broskvový, malinový. Po jahodovéčokoládové klasice jsme popustili uzdu fantazii a zkusili kokosovo-ananasovou, ořechovo-karamelovou a tuto čokoládovo-višňovou kombinaci.

Budeme potřebovat dortovou formu o průměru cca 24 cm a pečící papír na její vyložení.

Nejprve si připravíme korpus

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, který si zatím ponecháme stranou.

Ze žloutků a cukru ušleháme hustou pěnu. Přidáme rum (nebo horkou vodu).

Do žloutkové hmoty pomalu vmícháme Fialovou směs s kakaem a s práškem do pečiva.

Nakonec jemně vmícháme bílkový sníh.

Vzniklé těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem.

Pečeme cca 20–25 minut na 170 °C. Doba pečení je orientační. Upečený piškot poznáme tak, že začne povrch krásně tmavnout a nádherně vonět. Po upečení ještě necháme korpus v troubě „dojít“ cca 10–15 minut.

Korpus necháme zchladnout a z formy ho vyndáváme vlažný tak, abychom ho pěkně oddělili od formy a pečícího papíru. Necháme ho odpočívat na mřížce do úplného vychladnutí.

Nyní si připravíme krém

Sýr a jogurt smícháme dohromady a ochutíme rozpuštěnou čokoládou. Přidáme višně.

Podle návodu si připravíme želatinový ztužovač a přidáme ho do čokoládou a višněmi ochucené sýrovo-jogurtové směsi.

Vychladlý korpus znovu vložíme do formy a nalijeme na něj krémovou směs.

Dáme chladit, minimálně přes noc.

Dokončení

Po vychladnutí a ztuhnutí můžeme dortík libovolně dozdobit – ovocem, želatinou, čokoládovou polevou. Zde v receptu je zvoleno červené dortové želé. To připravíme dle návodu na obale a můžeme využít višňovou kompotovou šťávu.

Necháme opět vychladit.

Foto: Jana Fialková