RECEPTY ADVENI

Pirožky

Bez lepku Bez sóji

Pirožky
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Když šel náš český Honza do světa, maminka mu do ranečku nabalila buchty. Když se na zkušenou vypravil ruský Váňuška, „mámočka“ mu napekla pirohy. V Rusku se slovem „piroh“ rozumí pečivo z jakéhokoliv těsta, slané, sladké, s náplní i bez náplně. Je to tedy název obecný, třeba právě jako naše buchty. Ruské pirohy se také, stejně jako buchty, připravují pečením. U našich slovenských sousedů se ale setkáme i s pirohy, které se vaří ve vodě. Jsou z bramborového těsta a plní se například tvarohem nebo brynzou. A ruské pirožky? V žádném případě se nejedná o zdrobnělinu pirohů (tedy o nějaké menší „buchty“), nýbrž o specifické pečené nebo smažené taštičky tradičně se slanou náplní, nejčastěji zelnou, masovou, bramborovou. Někdy se do náplně přidávají i sekaná vařená vejce. Rusové mají v oblibě kyselou smetanu, kterou si pirožky rádi polévají. Pirožky se podávají teplé i studené, jako samostatné jídlo, nebo spolu s polévkou borščem. A když si společnost dopřává vodku, slouží k „zajídání“ mezi naplněním sklenic. Na pirožky je možné zadělat různá těsta, křehká, lístkující, kynutá. Ty pravé autentické vesnické ruské pirožky jsou ale prý z kynutého těsta a masovou náplní – tak jako v našem receptu. Прия́тного аппети́та!

Ve skleničce utřeme kvasnice s cukrem, vznikne tekutá „kašička“.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, mléko, vejce, máslo, sůl a „kašičku“. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 60 minut.

Připravíme si náplň – cibuli nakrájíme na jemné kostičky a přidáme k masu, které si na oleji orestujeme. Dle chuti osolíme a opepříme. Směs zahříváme, dokud se neodpaří přebytečná voda a poté necháme vychladnout.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a těsto rozdělíme na 16 dílů. Každý kousek v ruce propracujeme, vytvoříme kuličky, které zploštíme rukou do tvaru kolečka a naplníme masovou směsí. Každé kolečko přehneme a okraje spojíme pomocí prstů nebo vidličky.

Plech vyložíme pečicím papírem, naskládáme na něj pirožky a potřeme je směsí rozšlehaného vejce s vodou. Takto necháme na teplém místě kynout cca 10 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 200 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Vykynuté pirožky vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Po celou dobu pečeme v zapářené troubě cca 25 minut dozlatova a upečené pirožky necháme vychladnout na mřížce.

Z výše uvedených surovin upečeme 16 větších pirožků, případně 32 pirožků „chuťovkové“ velikosti. Při přípravě menších pirožků je postup totožný, ale čas pečení je nutné úměrně pokrátit.

Foto: Adveni (ilustrační foto)
  • recept Pirožky
  • recept Pirožky