RECEPTY ADVENI

Perníčky

Bez lepku Bez sóji

Perníčky

Hlavní přísady

Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Koupit
Bezlepkové perníkové koření
Bezlepkové perníkové koření
Koupit
Kateřina Lahoda

Autor receptu

Přece musí existovat způsob, jak zdravě hubnout či udržovat váhu, a přitom netrávit hodiny v kuchyni. Zkrátím to – existuje!

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Věděli jste, že původní receptura na perník se skládala pouze ze tří ingrediencí, a sice medu, mouky a pepře? A že právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník? Receptury na perník v průběhu doby zaznamenaly mnoho obměn a takzvané perníkové koření dnes obsahuje mnoho jednotlivých druhů, překvapivě pepř mezi nimi už ale nenajdete. Zato nechybí skořice, koriandr, fenykl, anýz, nové koření, badyán, hřebíček, muškátový květ i ořech a také zázvor. Perníkové koření, mouka a med jsou stále stěžejní ingredience, dále se dnes do těsta přidává cukr, máslo a vejce. Těsto na perníčky je třeba nechat odležet, díky tomu se i chuť koření naplno rozvine. Tradiční české Vánoce se bez medových perníčků neobejdou. A nejen Vánoce. Perníčky ve tvaru vajíček, zajíčků a kuřátek se pečou i na Velikonoce. Zdobená perníková srdce zase doprovází poutě a nejrůznější slavnosti po celé zemi. A z plátů perníků se skládají i složité perníkové chaloupky inspirované známou pohádkou. Následující recept patří k našim nejlepším vzorovým receptům. Okouzlí vás nejen vynikající chutí, ale i dlouhou trvanlivostí.

Směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ) smícháme s moučkovým cukrem a v případě, že chceme perníčky hnědé, přidáme dvě lžíce kakaa.

Poté do sypké směsi zapracujeme studené máslo, vejce, med a koření. Hněteme, dokud se všechny přísady nespojí v hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské folie a uložíme minimálně na 24 hod do chladničky. Poté z těsta ukrojíme ⅓, prohněteme na pomoučeném vále a vyválíme na plát silný cca 3 mm. Vykrajujeme libovolné tvary a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi perníčky ponecháváme větší rozestupy. Takto postupujeme, dokud nezpracujeme celou dávku těsta.

Vykrájené perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 10 minut v troubě rozehřáté na 170 ºC dozlatova.

Z výše uvedených ingrediencí upečeme zhruba 40 perníčků střední velikosti.

 

Video recept zde
Foto: Lenka Jurečková (1), Kateřina Lahoda (2)
  • recept Perníčky
  • recept Perníčky