RECEPTY ADVENI

Perníčky

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Perníčky
Lněná mouka hnědá 250 g
Hlavní přísada
Lněná mouka hnědá 250 g
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Ze všech surovin vypracujeme pevné nelepivé těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Poté ho rozválíme na přibližně 4 cm vysokou placku a vykrájíme požadované tvary. Ty rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 20 minut. Upečené perníčky necháme vychladnout a poté ozdobíme polevou připravenou z moučkového cukru a citronové šťávy.

Poznámka

Perníčky jsou po upečení tvrdší, můžete je nechat několik dní rozležet.

Na vyvalování používám silikonový vál i váleček, takže těsto již nepodsýpám. Pokud budete vyvalovat na dřevě, podsypte těsto trochou bezlepkové mouky.

Na vykrajování doporučuji jednodušší tvary, které se nebudou lámat.

Pokud vám nevadí vejce, můžete na zdobení připravit klasickou bílkovou polevu (vyšlehaný bílek s moučkovým cukrem), tato z cukru a citronové šťávy není tak krásně bílá a hůř se s ní zdobí, ale jako náhražka pro alergiky udělá výbornou službu. Na perníčky jsem ji nanášela pomocí párátka a volila jednodušší motivy.