RECEPTY ADVENI

Palmiers

Bez lepku Bez sóji

Palmiers
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
La Teta

Autor receptu

Píše blog o bezlepkové kuchyni, ke které se dostala díky diagnoze celiakie u syna a manžela. Jejím cílem je ukázat lidem, že stravovat se bez lepku nemusí nutně znamenat odbývat se a hledat kompromis. I bezlepková kuchyně může mít téměř identickou chuť jako kuchyně klasická.

Ingredience

Na náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Palmiers. Francouzsky palmové listy. Znáte? Neznáte? Jedná se o francouzské sušenky z listového těsta. Já tedy místo listového těsta použila plundrové. Příchuť, kterou jsem zvolila, se hodí spíše na zimu či podzim, nicméně nevidím jediný důvod, proč si nedopřát skořici a pomerančovou kůru kdykoliv. Pokud jste už pekly mé plundrové šátečky, tak víte, jak na těsto, ale opakování je matka moudrosti, takže pojďme na to.

Z výše uvedených surovin připravíme 2 plechy plné palmiers.

Nejprve si připravíme máslo, které vložíme mezi dva pečící papíry a vyválíme čtverec o rozměrech 20 × 20 cm. Uložíme do lednice.

Z ostatních surovin vypracujeme těsto. Nejprve začneme mixérem s hnětacím hákem, dokud se všechny ingredience nespojí. Necháme cca 5 minut odpočinout, potom těsto dáme na pomoučenou pracovní plochu a vypracujeme pružné nelepivé těsto.

Těsto NENECHÁME kynout, ale ihned rozválíme na čtverec, na který přeneseme připravené máslo z lednice, důkladně do těsta zabalíme a rozválíme na obdélník. Snažíme se válet pouze jedním směrem. Nyní těsto přeložíme. Jednu stranu obdélníku přehneme ke středu, s druhou stranou uděláme totéž a jako poslední krok složíme na sebe.

Těsto uložíme na hodinu do lednice, pak důkladně pomoučíme pracovní desku a opět rozválíme do obdélníku. Bohužel bezlepkové těsto kyne rychleji než lepkové a pokud překyne, je to průšvih, takže opravdu nepřekračujeme tu hodinu. Při válení můžeme zaznamenat, že se na bocích těsto lehce trhá, ale to je u „bezlepku“ normální jev. Pokud vidíme, že z vrchu nebo ze spodu prosakuje máslo, pomoučíme povrch těsta a jemným pohybem ruky mouku zapracujeme přes máslo. Když máme obdélník vyválený, tentokrát přeložíme jako papír, který skládáme do polodlouhé obálky, tzn. na třetiny a opět uložíme do lednice.

Tento postup zopakujeme ještě jednou.

V mezičase si připravíme náplň tak, že všechny ingredience (nastrouhanou kůru z pomerančů, skořici a cukr) smícháme.

Těsto si rozřízneme na polovinu a rozválíme na obdélník o tloušťce cca 0,5 cm. Těsto si dáme stranou, pracovní plochu posypeme hrstí hrubšího cukru, na cukr nyní těsto položíme a ještě jednou ho přejedeme válečkem.

Nyní těsto posypeme rovnoměrně směsí z kůry, skořice a cukru.

Takto připravené těsto začneme rolovat z jedné strany směrem do středu. V polovině zastavíme a rolujeme z druhé strany, až se obě strany spojí.

Rozkrájíme na cca 1,5 cm široké kousky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem ze všech stran a ještě posypeme hrubým cukrem.

Pečeme v troubě na 220 °C do zezlátnutí.

Foto: La Teta
  • recept Palmiers