RECEPTY ADVENI

Palačinky

Bez lepku Bez sóji

Palačinky
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Víte, jaká je spojitost mezi palačinkou a plodovým lůžkem placentou? Jazyková. Výraz palačinka pochází z maďarského palacsinta; palacsinta pak z rumunského plăcintă (zákusek, koláč); a rumunská plăcintă z latinského placenta, kde slovo znamenalo jednak plodové lůžko, jednak plochý koláč. Palačinka a palacinka jsou dnes názvy ve většině slovanských jazyků. Výraz Palatschinke má také rakousko-bavorská němčina, převzala ho z češtiny. Ve francouzštině se palačinka nazývá crêpe a tento výraz přejaly i ostatní románské jazyky a dokonce také angličtina. Ta má též výraz pancake, který ovšem označuje lívance, nikoliv palačinky. Palačinka je moučník z litého těsta, na rozdíl od lívanců, které mohou být i z těsta kynutého. Základ těsta na palačinky tvoří mouka, mléko, vejce a špetka soli. Na rozdíl od vaflí těsto na palačinky neobsahuje máslo a cukr. Palačinky se pečou na pánvi nebo na rozpálené desce (kameni). Tyto velmi tenoučké placky se obvykle podávají plněné ovocem nebo sladkými krémy – tvarohovým, marmeládovým, Nuttelou. Zdobí se šlehačkou a čokoládou. Na oblibě získaly i slané palačinky – plněné např. špenátem, mletým masem, či sýrem. Věděli jste, že existuje i Mezinárodní den palačinek a lívanců? Slaví se vždy v úterý před Popeleční středou.

Z výše uvedených surovin připravíme cca 10–12 palačinek o průměru 20 cm.

Do mísy rozklepneme vejce, přidáme sůl, část směsi PASTA & GNOCCHI, trochu mléka a rozšleháme, potom přidáme zbytek směsi PASTA & GNOCCHI a za stálého šlehání přiléváme zbylé mléko. Pokud těsto rozmícháváme takto postupně, nevznikají hrudky. Necháme odstát alespoň 5 minut, směs zhoustne.

Na střední teplotu rozpálíme pánvičku – nejlépe nepřilnavou. Pokud nemáme nepřilnavou pánev, dáme trošku oleje. Těsto nabereme naběračkou, nalijeme na pánev a pomalým krouživým pohybem těsto rozlijeme po celé ploše.

Pečeme nejprve z jedné strany, až uvidíme, že palačinka na povrchu není syrová a tekutá, otočíme ji plochou obracečkou a dopečeme z druhé strany. To bude trvat o něco kratší dobu.

Hotové palačinky potřeme dle chuti marmeládou, nebo Nuttelou, či termixem, zatočíme a ozdobíme šlehačkou a čokoládou. Můžeme je doprovodit ovocem.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Palačinky
  • recept Palačinky
  • recept Palačinky