RECEPTY ADVENI

Ořechový financiér podle Ivety Fabešové

Bez lepku Bez sóji

Ořechový financiér podle Ivety Fabešové
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Na posypání

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Iveta Fabešová je vyhlášená česká cukrářka a její zákusky jsou proslulé. Každý, kdo vyzkouší toto cukroví, uzná, že věhlas si Iveta Fabešová právem zaslouží. Množství každé ingredience bylo jistě nazkoušeno s laboratorní přesností, chuť je dotažená k dokonalosti. Tento recept byl uveřejněn na Novinky.cz 19.11.2020, ale spolu s dalšími delikatesami je zaznamenán i v Ivetině kuchařce Sladký život. Recept jsme vyzkoušeli se Žlutou Adveni a funguje skvěle. Financiér je drobné francouzské ořechové nebo mandlové cukroví. Peče se obvykle v obdélníkových formičkách. Ty mají připomínat formy na odlévání zlatých cihel a odtud údajně také souvislost s názvem. Dle jiné teorie názvu dala vzniknout obliba tohoto cukroví v pařížské finanční čtvrti. Uvnitř je cukroví na skus měkké asi jako podklad pařížských rohlíčků.

Budete také potřebovat formičky na financiér – obdélníkové cihličky (případně jiné nejlépe kvádříkového tvaru).

Ořechy opražte v troubě při teplotě 160 °C po dobu asi 10 minut. Nechte vychladnout a rozmixujte se směsí BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTOU) a moučkovým cukrem v hladký prach.

Máslo dejte do hrnce, zahřívejte do teploty 155 °C a odstavte. Nalijte ho do sypké ořechové směsi, smíchejte, přilijte bílky pokojové teploty, pastu a opět důkladně promíchejte. Těsto přikryjte potravinářskou folií a dejte odpočívat do chladu aspoň na hodinu.

Odpočinuté těsto naplňte do cukrářského sáčku. Odstřihněte špičku a naplňte do formiček typických pro financiér (obdélníkové cihličky).

Posypte mandlovými plátky a pečte v předehřáté troubě na 165 °C po dobu asi 18 minut.

Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a dle chuti posypte solí Fleur de sol.

Foto: Adveni
  • recept Ořechový financiér podle Ivety Fabešové
  • recept Ořechový financiér podle Ivety Fabešové