RECEPTY ADVENI

Ořechovo–rozinkový rumový chléb

Bez lepku Bez vajec Bez sóji

Ořechovo–rozinkový rumový chléb
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) slané pečení SIMPLY ADVENI 750 g
Adveni

Autor receptu

Adveni Medical, spol. s r. o. – český výrobce bezlepkových směsí na pečení a kaší.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

* Ořechy i rozinky nechejte chvíli namočené v rumu!

Věděli jste, že 80 g vlašských ořechů denně stačí k tomu, abyste svou hladinu cholesterolu měli plně pod kontrolou? V kombinaci s rozinkami vám dodají tolik potřebnou energii! Ořechy a rozinky předem máčené v rumu se vám za tuto koupel odmění exkluzivní chutí i vůní. My jsme do receptu přidali ještě med – na pečení je nejvhodnější tzv. „tmavý“ medovicový. Tento chléb je laděn do sladka a uspokojí všechny mlsouny. Na sladkosti nicméně můžete ubrat, pokud vynecháte „rumový cukr“.

Chléb můžete péct jak v domácí pekárně, tak v klasické troubě. V klasické troubě lze níže popsaným způsobem snadno docílit pěkně křupavou kůrku.

Návod k přípravě v domácí pekárně

1. Do mísící nádoby nalijte vlažnou vodu, přidejte rum, med, máslo, sůl a rumový cukr. Zamíchejte.

2. Přisypte směs SIMPLY ADVENI.

3. Uprostřed směsi vytvořte důlek, do kterého nasypte sušené droždí.

4. Pečte na krátký program cca 2 hodiny (např. 2 hodiny a 10 minut). Není nutno péct na bezlepkový program, který je obvykle tří-hodinový. To je zbytečně dlouho, chléb by byl vysušený.

5. Jakmile pekárna vydá první zvukový signál, přidejte ořechy a rozinky.

Návod k přípravě v klasické troubě

1. V míse důkladně smíchejte všechny „suché“ ingredience – tj. směs SIMPLY ADVENI, droždí, sůl, rumový cukr, ořechy, rozinky.

2. Přilijte vlažnou vodu a rum. Přidejte med a hněťte do hladka (cca 5 minut).

3. Nakonec přidejte rozpuštěné máslo a ještě krátce propracujte.

4. Těsto dejte do nádoby, ve které budete péct, a nechte vykynout v troubě předehřáté na 35–40 °C po dobu cca 45 minut.

5. Pečte cca 1 hodinu nejlépe takto:

• Troubu vytopíme na 250 °C, vložíme do ní vykynutý chléb a zároveň na dno trouby vhodíme kostky ledu – jeden plný hrnek (v troubě se vytvoří pára). Na 250 °C pečeme 15 minut.

• Pak teplotu stáhneme na 180 °C a dopékáme ještě cca 45 minut.

• 10 minut před koncem pečení můžeme troubu vyvětrat – otevřít a zase zavřít.