RECEPTY ADVENI

Ořechovo-jablečné muffiny

Bez lepku Bez sóji

Ořechovo-jablečné muffiny
Kristýna Zouzalová

Autor receptu

Píše blog o zdravém životním stylu, zbožňuje jógu, knihy, cestování a snaží se všem bezlepkářům dokázat, že i bez lepku se dá naprosto skvěle vařit a péct.

Ingredience

Pracovní postup

Přinesla jsem si jednou z farmářského trhu plno jablek a tušila jsem, že to s nimi bude určitě sázka na jistotu. Muffiny krásně voní a jen co se do nich trochu zakousnete, poznáte, že mají co do činění právě s vlašskými ořechy.

Nejdříve si připravte drobenku – změklé máslo, mouky, cukr a skořici spojte pomocí prstů do sypké drobenky.

Předehřejte troubu na 180 °C a nakrájejte si jablka na požadovanou velikost – já dělám buď kostičky, nebo trojúhelníčky. V menší míse nejdříve metlou vyšlehejte změklé máslo do jemného krému. Přidejte cukr a opět míchejte do té doby, než se cukr rozpustí. Přidejte vejce, jogurt a vanilkový extrakt a smíchejte. Ve větší míse smíchejte všechny sypké ingredience - mouku, jedlou sodu, kypřící prášek, skořici a sůl. Přidejte již připravené tekuté přísady a nakrájená jablka a opatrně vše promíchejte.

Do formy na muffiny nejdříve lžičkou dejte těstíčko s jablky, zhruba do 1/3. Následně přidejte drobenku tak vrchovatě, jak jen to půjde. Muffiny dejte do trouby a pečte minimálně 35 minut, určitě si opět upečení těsta zkontrolujte špejlí, mouka z vlašských ořechů se chová opět úplně jinak, než třeba pohanková a potřebuje více času.

Hotové muffiny nechte trochu vychladnout a zatím si připravte topping. Vyšlehejte cukr, smetanu, vanilkový extrakt a trochu citronové šťávy až do jemného krému. Máte hotovo – toppingem dle potřeby pocákejte muffiny a můžete servírovat.