RECEPTY ADVENI

Ořechovo-jablečné kostky

Bez lepku Bez sóji

Ořechovo-jablečné kostky

Hlavní přísady

Rýžová mouka hladká 250 g
Rýžová mouka hladká 250 g
Koupit
Rýžová mouka polohrubá 250 g
Rýžová mouka polohrubá 250 g
Koupit
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Na těsto

Na polevu

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Listopad – chuť jablek a čerstvých vlašských ořechů. K tomu odlehčený krém ze zakysané smetany a čokolády. Tyhle kostky se rozpouští na jazyku jako medovník a přece v nich žádný med není… Pokud máte olej z vlašských jader, zákusek ozvláštníte a vlastně i ozdravíte. Na čokoládový krém jsem použila čokoládu, která se nově objevila na trhu a to – mléčnou čokoládu Valor nejen bez lepku, ale i se sníženým obsahem laktózy pod 0,01.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Mixérem vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme mléko a olej, opatrně prošleháme. Opatrně vmícháme nasekané ořechy čokoládu. Ve vedlejší misce si promícháme mouky s jablečnou vlákninou a kypřícím práškem.

Do vaječné směsi s ořechy a čokoládou přimícháme silikonovou stěrkou nebo vařečkou moučnou směs a vytvoříme těsto, které přelijeme do pečící nádoby 20×30 cm vyložené pečícím papírem (papír přichytíme kapkou oleje k pečící nádobě).

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta suchá. Hotový korpus dáme po upečení vychladnout na mřížku.

Na vodní lázni rozehřejeme čokoládu, odstavíme. Až zchladne na pokojovou teplotu přimícháme metličkou zakysanou smetanu. Spojíme v hladký krém.

Vychladlý korpus potřeme krémem a dozdobíme třeba půlkami jader ořechů.