RECEPTY ADVENI

Olivová rebelská Mantovana

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Olivová rebelská Mantovana

Hlavní přísady

Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Bezlepkový celozrnný chléb REBEL
Koupit
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Koupit
Alexandra Brunnerová

Autor receptu

Bezlepkově peče již dlouhé roky. Vyhlášené je její bezlepkové kváskové pečení. Specializuje se na celozrnné bezlepkové pečení. Její znalosti této problematiky jsou výjimečné. Je zakladatelkou a administrátorkou FB skupiny: Pečeme a vaříme (převážně) celozrnně bez lepku. Alex je autorka unikátní Rebelské kuchařky.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Křupavá kůrka, díky poctivé dávce olivového oleje vláčná střídka, navíc prošpikovaná nasekanými zelenými olivami, a ta vůně… To je chléb původem z Mantovy v italské Lombardii. Podává se s parmskou šunkou nebo suchým salámem, ale výtečný je i samotný. Inspirováno Erikem Treuille & Ursulou Ferigno, Ultimate Bread: Mantovana Olive Oil Bread.

V míse kuchyňského robotu smícháme směs REBEL a Zelenou směs DONUTS & CROISSANTS. Přidáme droždí a sůl. Promícháme. Přilijeme olej a vodu. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 45 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme. Přidáme na menší kousky nasekané zelené olivy. Těsto zformujeme do bochníku a v ošatce necháme kynout dalších 40 minut.

Troubu předehřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení, na který nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří. Vykynutý bochník nařízneme, postříkáme vodou. Pečeme 20 minut s párou, poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme ještě cca 30 minut.

Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby.

Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený.

Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Líbíl se Vám tento rebelský recept? Stáhněte si celou Rebelskou kuchařku.

Foto: Adveni
  • recept Olivová rebelská Mantovana
  • recept Olivová rebelská Mantovana