RECEPTY ADVENI

Odpalované věnečky

Bez lepku Bez sóji

Odpalované věnečky
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Jana Fialková

Autor receptu

V jednoduchosti je síla.

Ingredience

Náplň

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Svaříme mléko, máslo a sůl.

Do vroucí směsi nasypeme mouku a mícháme (odpalujeme), dokud nám nevznikne hladká kompaktní hmota. Pak odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Do vychladlé hmoty postupně po jednom zašleháváme vejce. Pro důkladné zašlehání použijeme hnětač (nebo např. ruční mixer s háky). Cílem je měkké a kompaktní těsto, které půjde takzvaně „stříkat“. (Těsto nesmí být řídké, věnečky by se roztekly. Nesmí být ani tuhé, těsto by nešlo vytlačit na plech. Hustotu těsta neregulujeme přidáním mouky, ale tak, že raději dáme případně o vejce méně.)

Věnečky stříkáme na plech vyložený pečicím papírem a to do dvou vrstev (jedno kolečko a na něj druhé). Tvoříme spíše menší věnečky, v troubě nabudou na objemu.

Na troubě nastavíme horní a spodní ohřev. (Tedy nikoliv „horko-vzduch“!) Pečeme v zapařené troubě cca 15 minut na 210 °C. Pak stáhneme teplotu na 180 °C a dopékáme dozlatova, ještě cca 20 minut. V průběhu prvních 15 minut troubu zásadně neotevíráme, těsto by „spadlo“. Také doba dopékání je důležitá, aby věnečky „nespadly“. Záleží na výkonnosti trouby, ale při menších tvarech by mělo být 20 minut dostačujících.

Věnečky krájíme ještě teplé. Náplní plníme po vychladnutí.

Z tohoto množství získáme asi 18 středně velkých věnečků (tj. 2 plechy).