RECEPTY ADVENI

Obyčejný neobyčejný perník

Bez lepku Bez mléka Bez vajec

Obyčejný neobyčejný perník
Vegavajo
Hlavní přísada
Vegavajo
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Perník na plech je u nás snad ten nejoblíbenější a nejobyčejnější a nejrychlejší odpolední zákusek. Trochu jsem ho zrevidovala a upravila pro dietu bez lepku, mléka i vajíček z úžasné znovuzrozené směsi BAKE-A-CAKE od Adveni.

Vaječnou náhradu rozmícháme ve vodě a necháme cca 10 minut stát. Tekutiny (zakysaný nápoj, povidla, datlový sirup, olej a čaj) prošleháme v robotu nebo ručně mixérem a vaječnou náhradu rozpuštěnou ve vodě přišleháme k tekuté směsi. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Mouku smícháme s kořením, solí, kypřidly a kůrou. Tuto moučnou směs stěrkou lehce vmícháme do tekutiny s vaječnou náhradou. Těsto přemístíme do papírových formiček na muffiny nebo malé buchtičky (Dm drogerie). Pečeme při 180 °C cca 15 minut, pak snížíme na 170 °C a dopékáme cca 10 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu perníku suchá.

Pečivo necháme vychladnout na mřížce a můžeme podle chuti pocukrovat či přetřít čokoládovou ganache z hořké bezmléčné čokolády a rýžové smetany (poměr 1:1).