RECEPTY ADVENI

Obrácený koláč s jablky (variace na Tarte tatin)

Bez lepku Bez mléka Bez vajec Bez sóji

Obrácený koláč s jablky (variace na Tarte tatin)
Čiroková mouka 250 g
Hlavní přísada
Čiroková mouka 250 g
petram

Autor receptu

Petra vaří a peče bez lepku, mléka a vajec. V kuchyni ráda experimentuje s méně známými a alternativními surovinami. Má ráda jednoduchost, a tak jsou její recepty většinou rychlé a snadné.

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Jablka oloupeme a nakrájíme na měsíčky. V nepřilnavém hrnci rozpustíme máslo, přisypeme cukru a necháme rozpustit. Přimícháme skořici, přidáme jablka a za občasného zamíchání dusíme asi 5–10 minut (podle křupavosti a šťavnatosti jablek).

Obě mouky promícháme s práškem do pečiva, cukrem, citronovou kůrou a případně xanthanem a vlákninou. Přilijeme olej, vodu a citronovou šťávu a krátce prošleháme, abychom získali hladké, ne příliš husté těsto.

Hlubší plech vyložíme pečicím papírem. Rozložíme na něj podušená jablka i se šťávou, kterou si pustila během dušení. Na jablka rozetřeme připravené těsto. Pečeme při 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme asi 5 minut vychladnout na plechu a poté vyklopíme tak, aby se spodní vrstva s jablky dostala nahoru. Opatrně sejmeme pečicí papír a necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka

Díky tomu, že se koláč peče „obráceně“, jsou jablka krásně měkká a šťavnatá. Místo jablek je možné použít i další pevnější ovoce, například hrušky nebo švestky.