RECEPTY ADVENI

Obrácený hruškový koláč

Bez lepku Bez sóji

Obrácený hruškový koláč
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na dno

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Francouzský Tarte Tatin – obrácený koláč nebo také koláč naruby. Údajně vznikl omylem, když kuchařka francouzského hotelu Stéphanie Tatin připravovala jablečný koláč, ale jablka příliš opekla a tak na ně položila další vrstvu těsta a koláč dala péct do trouby obráceně. Dnes je tento tip koláče známý po celém světě a jeho základ správně tvoří linecké těsto. Tento recept je variací na klasický koláč naruby. Jemně zkaramelizované hrušky s hřejivou chutí a vůní skořice – neskutečně lahodná kombinace. V původní verzi jablka, my hrušky, zkaramelizovaný cukr.

Hrušky oloupeme, rozpůlíme, lžičkou vyndáme jádřinec. Poté nakrájíme na asi 1 cm silné plátky tak, aby celá půlka hrušky zůstala dole spojená. Čili nařízneme několik proužků, které mají na šířku cca 1 cm, ale řez dole nedokončíme.

Dno dortové či koláčové formy s nepřilnavým povrchem o průměru 24 cm si vyložíme pečícím papírem. Na papír rovnoměrně rozprostřeme 50 g cukru, jemně posypeme skořicí a poklademe připravenými hruškami dírou po jádřinci nahoru. Plátky vedle sebe klademe natěsno, užším koncem hrušek směrem dovnitř. Menší krajní kousky můžeme dát doprostřed, aby nám na sebe jednotlivé velké plátky hezky navazovaly. Hrušky pokapeme citronovou šťávou.

Těsto si připravíme takto.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Zatím si ho odložíme stranou. Do mísy si dáme cukr a žloutky a vyšleháme je do pěny. Do žloutkové směsi zašleháme změklé máslo, mléko, směs BAKE-A-CAKE smíchanou s kypřicím práškem a skořicí. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Vzniklé těsto nalijeme na hrušky a rovnoměrně rozetřeme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 35 minut. Před vyjmutím z trouby provedeme zkoušku špejlí (špejli zapíchneme doprostřed korpusu a pokud ji vytáhneme čistou, je upečeno).

Upečený koláč necháme pár minut zchladnout a opatrně ho po okraji „objedeme“ nožem, aby se oddělil od formy. Sundáme kraj dortové formy, koláč přiklopíme talířem a celou formu otočíme vzhůru nohama. Sundáme pečící papír a podáváme.

Foto: Lenka Jurečková