RECEPTY ADVENI

Nudle a další neplněné těstoviny

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Nudle a další neplněné těstoviny
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu těstovin, vařených a smažených pokrmů, odpalovaného těsta a na zahuštění polévek a omáček PASTA & GNOCCHI 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Těžko uvěřit, že o nudlích, jejichž příprava je tak nenáročná na ingredience, by bylo možné napsat celou knihu. Je jich totiž bezpočet druhů, dle použité mouky, tvaru, velikosti, přípravy, konzumace. Nudle jsou dodnes hlavním pokrmem v mnoha zemích a v každé kultuře mají svá specifika. Český výraz nudle vznikl v 18. století a to odvozením od německého Nudel. V Čechách se těsto na nudle připravuje ze tří ingrediencí: mouky, rozšlehaných vajec a soli. A zatímco v Asii se nudle často smaží na pánvi, nebo noří do rozpáleného oleje, v Česku je vaříme ve vodě. Výjimkou jsou nudle celestýnskéfritátové. Další zásadní rozdíl spočívá v tom, že zatímco v Asii jsou nudle základem hlavního chodu, u nás je používáme do polévky. A právě takové naše klasické české polévkové nudle si připravíme i podle tohoto receptu. Těsto je však velmi všestranné a výborně poslouží i pro přípravu mnoha dalších těstovin, které jsou základem hlavních chodů a liší se hlavně svým tvarem a omáčkou, se kterou se podávají. Například typické špagety jsou 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu, ostatně jejich název vychází z italského slova spago tenký provázek. Originální italské špagety se jí na způsob alla carbonara s vajíčky a slaninou nebo s rajčatovou omáčkou, nebo aglio, olio e peperoncino s česnekem, olivovým olejem a pálivou paprikou. Těstoviny fetfuccine, jejichž doslovný překlad je „stužky“, jsou široké nudle, které se obvykle podávají s ragú. V tomto receptu si popíšeme přípravu těstovin pomocí strojku i ručně a řekneme si, jak je sušit, abychom je měli připravené v zásobě.

Z výše uvedených surovin připravíme cca 430 g vařených nudlí, nebo špaget či fettuccine.

Příprava těsta

Vidličkou smícháme směs PASTA & GNOCCHI, sůl a vejce v tužší plastické těsto. Podle potřeby a velikosti vajec dosypeme buď trochu mouky, nebo přidáme maličko vody.

Příprava těstovin ve strojku (nástavec na lasagne, fettuccine, spaghetti)

Hotové těsto rozdělíme na 2 části a každou zpracujeme zvlášť. Strojek nastavíme na nejširší mezeru (např. 7). Těsto lehce podsypeme, buď směsí PASTA & GNOCCHI, nebo kukuřičným škrobem a vyválíme přibližně na šířku strojku a tak, aby bylo jen o něco hrubší než nejširší mezera. Směsí PASTA & GNOCCHI lehce posypeme pruh těsta a protáhneme strojkem. Začátek je dobré si vytáhnout ze spodu a trochu narovnat, lépe se pak vytahuje vyválený pruh. Pokud jsou okraje hodně roztřepené, těsto složíme konci ke středu a přehneme napůl jako knihu, šířka by měla být o něco menší než je šířka strojku. Těsto otočíme o 90 stupňů, vložíme do strojku a projedeme na nejširší mezeru. Těsto lehounce podsypeme a opakujeme ještě jednou na nižší stupeň (např. 5). Pokud potřebujeme těstoviny tenčí, snížíme o stupeň mezeru a opakujeme, nezapomeneme vždy lehce podsypávat moukou či škrobem. Pokud je pruh těsta příliš dlouhý, zkrátíme jej, bude se s ním lépe pracovat. Při výrobě polévkových nudlí můžeme vyválený plát rovnou nakrájet na požadovanou délku a poté postupně projet nástavcem na špagety (tenčí nudle), nebo si zvolíme širší nástavec a tvoříme fettuccine (širší ploché nudle).

Příprava těstovin ručně

Pro přípravu bez strojku si těsto lehce podsypeme a rozválíme do požadované tloušťky. Pokud děláme tenké polévkové nudle, těsto nakrájíme na pruhy délky hotových nudlí. Jednotlivé pruhy na sebe navrstvíme a nožem odkrajujeme tenké nudličky.

Vaření

Nachystáme si hrnec s vodou, na každých 100 g těstovin by měl přijít 1 litr vody a uvádí se cca 10 g soli (možno i víc). Vodu přivedeme k varu, osolíme a vložíme těstoviny. Ty hned zamícháme a vaříme cca 2–3 minuty podle velikosti. Uvařené těstoviny scedíme a podáváme.

Těstoviny lze i sušit

Nakrájené těstoviny necháme na stole oschnout, sem tam otočíme a znovu rozprostřeme. Doba záleží na velikost a tloušťce těstovin, ale i na okolní vlhkosti. Sušit lze také na utěrce či v sušičce. Při sušení musíme pracovat opatrně, bezlepkové těstoviny jsou křehčí. Sušené těstoviny se vaří déle, tenké polévkové cca 8 minut a širší ploché cca 15 minut.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Nudle a další neplněné těstoviny