RECEPTY ADVENI

Muffiny – banán v každém kousku

Bez lepku Bez mléka Bez vajec

Muffiny – banán v každém kousku
Banánová mouka 250 g
Hlavní přísada
Banánová mouka 250 g
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Na 12 kousků

Na ozdobení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Tyhle dortíky jsem pekla před naší letošní cestou na dovolenou do Chorvatska, rychle jsem ještě chtěla vyzkoušet novou banánovou mouku a udělat něco dobrého na dětskou párty. U dětí měly veliký úspěch. Pokud použijete na místo bezlaktózové šlehačky např. kokosovou či rýžovou ušlehanou smetanu se ztužovačem, dostanete ještě dietnější verzi. Nebojte se zdobení, není to NIC těžkého, děti Vám určitě rádi pomůžou.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Banány rozmixujeme, přilijeme rostlinné mléko, agávový sirup, přesnídávku, kokosový olej. Stále mixujeme až se suroviny spojí v napěněnou hmotu. Přisypeme čokoládové kousky a už jen promícháme. Ve vedlejší misce smícháme mouky a kypřidlo, přisypeme moučnou směs k banánové pěně a už jen opatrně promícháme silikonovou stěrkou.

2. Naplníme plech na muffiny vystlaný papírovými košíčky a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle do středu těsta po vytažení suchá.

3. Plech s muffiny necháme vychladnout na mřížce a zdobíme našlehanou smetanou do vlnek, obsypeme mandlovou moučkou (písek) a dozdobíme marcipánovými mušličkami a hvězdicemi. Špejlí rozetřeme do „moře“ šlehačky trochu modré barvy…