RECEPTY ADVENI

Mřížkový kynutý koláč

Bez lepku Bez sóji

Mřížkový kynutý koláč
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Iva Vašátková

Autor receptu

Začala s bezlepkovým pečením před šesti lety, když byla jejímu vnukovi zjištěna celiakie. Tvůrčí babička přibrala k pečení i vnuka. Její cíl byl jasný – chtěla, aby se vnuk dokázal sám o sebe postarat, až dospěje. Až budete listovat recepty této kapitoly, zjistíte, že Iva své vzácné vědomosti předat skutečně umí. I na pohled složité a esteticky velmi efektní moučníky se podle jejího návodu totiž pečou jedna radost.

Ingredience

Na těsto

Maková náplň

Tvarohová náplň

Marmeládová náplň

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Kynuté koláče makové, tvarohové nebo povidlové? Nesmírně těžká volba… Avšak když upečete tento efektní mřížkovaný koláč, máte vyřešeno!

Do skleničky nalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme 2 lžičky cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

V míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, špetku soli, povolené máslo, vejce a žloutek, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat cca 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout zhruba 50 minut.

Mezitím si připravíme náplně.

Maková náplň: mák, povidla a mléko za stálého míchání necháme projít varem. Pak necháme vychladnout.

Tvarohová náplň: tvaroh vyšleháme s cukrem a přidáme vanilkový práškový pudink, dobře promícháme.

Třetí náplní bude oblíbená marmeláda.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a překládáním ho propracujeme. Z těsta si oddělíme kousek, ze kterého posléze vyválíme mřížky. Z hlavní části těsta rozválíme obdélník, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Mřížky umístíme na obdélník.

Prostor mezi mřížkami vyplníme náplněmi. Samotné mřížky potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C prvních 10 minut, potom teplotu stáhneme na 180 °C. Celkem pečeme 30 až 35 minut, vždy podle typu trouby.

Foto: Iva Vašátková
  • recept Mřížkový kynutý koláč
  • recept Mřížkový kynutý koláč
  • recept Mřížkový kynutý koláč
  • recept Mřížkový kynutý koláč
  • recept Mřížkový kynutý koláč