Mřížkový kynutý koláč
Bez lepku Bez sóji

Ingredience
Na těsto
Maková náplň
Tvarohová náplň
Marmeládová náplň
Na dokončení
Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu
Pracovní postup
Kynuté koláče makové, tvarohové nebo povidlové? Nesmírně těžká volba… Avšak když upečete tento efektní mřížkovaný koláč, máte vyřešeno!
Do skleničky nalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme 2 lžičky cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
V míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, špetku soli, povolené máslo, vejce a žloutek, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat cca 5 minut. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout zhruba 50 minut.
Mezitím si připravíme náplně.
Maková náplň: mák, povidla a mléko za stálého míchání necháme projít varem. Pak necháme vychladnout.
Tvarohová náplň: tvaroh vyšleháme s cukrem a přidáme vanilkový práškový pudink, dobře promícháme.
Třetí náplní bude oblíbená marmeláda.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a překládáním ho propracujeme. Z těsta si oddělíme kousek, ze kterého posléze vyválíme mřížky. Z hlavní části těsta rozválíme obdélník, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Mřížky umístíme na obdélník.
Prostor mezi mřížkami vyplníme náplněmi. Samotné mřížky potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C prvních 10 minut, potom teplotu stáhneme na 180 °C. Celkem pečeme 30 až 35 minut, vždy podle typu trouby.