RECEPTY ADVENI

Medové kroužky

Bez lepku Bez sóji

Medové kroužky

Hlavní přísady

Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Bezlepková samokypřící směs pro přípravu sušenek, perníku, křehkého těsta a lineckého těsta BISCUITS & COOKIES 750 g
Koupit
Bezlepkové perníkové koření
Bezlepkové perníkové koření
Koupit
Helena Vybíralová

Autor receptu

Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Nakladatelství Josef Vybíral, 2017. ISBN 978-80-88098-18-8

Ingredience

Na čokoládovou polevu

Na posypání

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

A opět perníkové koření v kombinaci s medem. Není divu, je to prostě úžasné spojení chutí. Ale zatímco u medových perníčků jsme těsto ztmavili kakaem, tady autorka zvolila originální karob. Karob, známý také jako svatojánský chléb, je plod stromu rohovníku, má nasládlou chuť a je to mj. velmi příjemná náhrada kakaa. Milujete chuť a vůni perníkového koření? Nedáte dopustit na med? Láká vás víc karob než kakao? To už máte tři pádné důvody, proč vyzkoušet tyto medové kroužky. Ten čtvrtý a nejdůležitější ovšem je, že se jedná o mimořádně dobré cukroví z dílny Helenky Vybíralové, které vás jen tak neomrzí. Posypku si zvolte dle svých preferencí – my doporučujeme kokos či vlašské ořechy, ale skvělou službu vám prokážou např. i sezamová semínka. Čokoládová poleva na závěr je čistě dobrovolná. Pokud milujete recepty Helenky Vybíralové tak jako my, vyzkoušejte i další recepty Podle Helenky Vybíralové – vánoční jogurťáčky, mandlové oválky, jogurtové sezamky.

Smícháme směs BISCUITS &COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), karobový prášek, perníkové koření, vanilkový cukr. Přidáme med, studené máslo nebo Heru, žloutek. Vypracujeme těsto a necháme ho v chladu 2 hodiny odpočinout.

Vyválíme delší válečky, z nichž krájíme kousky, které stáčíme do kroužků.

Položíme na plech vyložený pečícím papírem.

Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými ořechy nebo kokosem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova.

Vychladlé kroužky postříkáme čokoládovou polevou.

Z výše uvedených ingrediencí upečeme zhruba 65 kroužků.

Postup přípravy polevy

Nalámanou čokoládu a pokrájený tuk zvolna rozehříváme ve vodní lázni. Voda nesmí vřít. Metličkou mícháme. Cukroví namáčíme do vlažné polevy (25–30 °C).

 

Kniha Heleny Vybíralové Helenčino pečení – Bezlepkové recepty, kterou vydalo Nakladatelství Josef Vybíral v roce 2017, nás okouzlila na první pohled. Přesně totiž odpovídá našemu heslu bezlepkového pečení: „s minimálním úsilím k maximálním výsledkům“. Recepty, které v knize najdete, nevyžadují exotické ingredience, jejichž názvy sotva vyslovíte, ani pokročilé pekařské know-how. S trochou snahy podle ní upeče i naprostý začátečník – a o to nám jde. Helenčina v pořadí již pátá kniha je zkrátka naše srdcová záležitost a tak jsme neodolali a vybrali z ní pro Vás malou ochutnávku.

V knize naleznete recept na medové kroužky na str. 45, čokoládovou polevu tmavou na str. 85.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Helenky a také Nakladatelství Josef Vybíral, nicméně fotografie jsou z naší dílny. Možná nejsou tak půvabné jako ty v knize, ale o to víc jsou uvěřitelné a snad Vás přesvědčí, že když jsme to dokázali my, dokážete to také!

Tam, kde v receptu používáme směs BISCUITS & COOKIES (tzv. ŽLUTÁ), najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „ŽLUTOU“ směsí a musíme konstatovat, že si s Helenčinými recepty rozumí opravdu skvěle. V receptech, kde Helenka používá kypřící prášek, jsme tento vynechali, protože naše směs je samokypřící.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Helena Vybíralová, najdete v její knize: Vybíralová, H., Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Břest: Josef Vybíral, 2015. ISBN 978-80-88098-18-8.

Foto: Adveni
  • recept Medové kroužky
  • recept Medové kroužky