RECEPTY ADVENI

Mechová báboka s medovými ořechy

Bez lepku Bez mléka Bez sóji

Mechová báboka s medovými ořechy
Radka Vrzalová

Autor receptu

Zkouším, kam až mě bezlepkové mouky „pustí“. Ráda přetvářím staré a zaprášené recepty mé prababičky do moderní a hlavně bezlepkové formy.

Ingredience

Pracovní postup

Lehký dezert s moukou z vlašských ořechů a medovými ořechy i uvnitř Vás svou chutí určitě okouzlí. Můžete udělat bábovku do malé formy nebo do pečící nádoby 20×30 cm.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečící nádobu či formu vymažeme tukem a vysypeme. Žloutky vyšleháme mixérem s cukry, alkoholem, citrónovou šťávou a kůrou do žluté pěny. Zvlášť vyšleháme z bílků se špetkou soli tuhý sníh. Ve vedlejší misce si promícháme mouku z vlašských ořechů, škrob, guarovou moučku a prášek do pečiva.

2. Do žloutkovo-cukrové pěny zašleháme postupně olej a promícháme ořechy v medu. Přisypeme moučnou směs a prošleháme. Nakonec opatrně silikonovou stěrkou či vařečkou vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 30–35 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu těsta po vytažení suchá.

3. Po upečení necháme formu či bábovku úplně zchladnout na mřížce. Po vychladnutí překlopíme a pocukrujeme.