RECEPTY ADVENI

Mazanec

Bez lepku Bez sóji

Mazanec
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS 750 g
Lenka Jurečková

Autor receptu

Lenka se stala nejznámějším propagátorem bezlepkového chleba s psylliem. Ten podle jejího návodu pečou tisíce lidí odkázaných na bezlepkovou dietu a láskyplně mu přezdívají Jureček!

Ingredience

Na těsto

Na dokončení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Mazanec nebo také velikonoční bochánek. Jeho pečení probíhalo tradičně na Bílou sobotu. Ta připomíná den, kdy Ježíš leží v hrobě, u kterého církev rozjímá nad jeho utrpením a smrtí. Bílé sobotě předchází Velký pátek – den Kristova ukřižování, který je dnem přísného půstu, hlídání a návštěvy Božího hrobu. Bílá sobota přináší zlom, znamená ukončení pátečního půstu, je to čas pečení velikonočních beránků a mazanců. Po západu slunce, na Bílou sobotu večer, začíná slavnost Kristova vzkříšení a noc z Bílé soboty na neděli je noc nocí, Ježíš Kristus povstane z mrtvých. Následuje Velikonoční neděle, Zmrtvýchvstání Páně, největší slavnost křesťanského církevního roku. Po pátečním půstu byl mazanec velmi vítanou pochoutkou. Naši předci se totiž postili nejen od masa, ale také od mléka a vajec. I název tohoto pečiva souvisí s církevní praxí. Hospodyňky ho o Velikonoční neděli odnesly do kostela a farář jej posvětil – pomazal. Symbolika kříže, kterým se opatřuje horní část mazance, je zřejmá. Pokud vám příprava těsta bude povědomá, tak jste již pekli „naši“ vánočku. Nejen těsto mají vánočka a mazanec společné. Jsou to významné symboly. Vánoce a Velikonoce se bez nich neobejdou.

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme bezlepkovou směs pro přípravu kynutého těsta DONUTS & CROISSANTS, máslo, žloutky, sůl, citronovou kůru, zbytek mléka a cukru a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Nakonec můžeme vmíchat rozinky nebo kandované ovoce. Vzniklé těsto zakryjeme potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme na teplém místě kynout cca 45 minut.

Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál a několikrát ho přeložíme – těsto ohneme od kraje ke středu, otočíme o 90 stupňů, znovu přeložíme od okraje ke středu, otočíme o 90 stupňů. Tento postup několikrát opakujeme, těsto se zpevní a vyhladí.

Vykynuté těsto ještě zpracujeme překládáním a poté z něj vytvoříme větší bochníček.

Plech vyložíme pečicím papírem a mazanec na něj umístíme. Postříkáme ho vodou z rozprašovače a plech zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se mazance nedotýkala. Necháme na teplém místě kynout cca 45 minut. Mezitím si vyhřejeme troubu na 230 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení.

Poté mazanec nařízneme do kříže, potřeme směsí rozšlehaného vejce s mlékem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Na plech umístěný na dně trouby nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme cca 10 minut, dokud mazanec nezačne hnědnout. Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech a teplotu stáhneme na 160 °C. Můžeme ho ještě jednou potřít směsí vejce s mlékem a dopékáme cca 30 minut.

Upečený mazanec necháme vychladnout na mřížce.

Foto: Lenka Jurečková
  • recept Mazanec
  • recept Mazanec
  • recept Mazanec