RECEPTY ADVENI

Mandlovo-kávové oválky

Bez lepku Bez sóji

Mandlovo-kávové oválky
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Hlavní přísada
Bezlepková samokypřící směs na pečení BISCUITS & COOKIES 750 g
Helena Vybíralová

Autor receptu

Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Nakladatelství Josef Vybíral, 2017. ISBN 978-80-88098-18-8

Ingredience

Kávový krém

Kávová poleva

Zdobení

Bezlepkové ingredience Adveni obsažené v receptu

Pracovní postup

Pokud patříte k milovníkům kávy, pak byste měli zbystřit. Tyhle oválky vás dostanou lahodnou kombinací jemného mandlového těsta s výrazným kávovým krémem a polevou. Jsou skvělým tipem na méně tradiční vánoční cukroví, ale klidně si je můžete upéct jen tak k nedělní kávě. Nenechte se odradit trojbojem těsto-krém-poleva. Dokončení oválků vám sice zabere nějaký ten čas, ale výsledek za to určitě stojí. A recept na krém či polevu s úspěchem uplatníte i u jiných druhů cukroví.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu 2 hodiny odpočinout.

Pak ho vyválíme a vykrajujeme oválky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C po dobu cca 10–15 minut.

Polovinu vychladlých oválků namáčíme do kávové polevy, položíme na mřížku a než poleva ztuhne, ozdobíme půlkou mandle. Slepujeme kávovým krémem.

Postup přípravy polevy

Rozlámanou čokoládu a pokrájený tuk zvolna rozehříváme ve vodní lázni. Voda nesmí vřít. Metličkou stále mícháme. Nakonec vmícháme mletou kávu, ale můžeme použít také jemnou rozpustnou kávu. Cukroví namáčíme do vlažné polevy (25–30 °C).

Postup přípravy krému

Vejce s cukrem dáme do mísy nebo kastrolu a postavíme do vodní lázně. Zahříváme a občas prošleháme metličkou, dokud se cukr nerozpustí a směs není horká. Odstavíme z vodní lázně, přidáme nakrájený tuk a rum. Za občasného prošlehání necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme a pomalu přidáváme vychladlou směs, až vznikne hladký krém. Do něj vmícháme mletou kávu, můžeme použít i sedlinu z uvařené vychladlé kávy.

Z této várky upečeme 90 oválků, tedy po slepení dostaneme 45 ks cukroví.

 

V knize naleznete recept na mandlové oválky na str. 44, máslový krém základní na str. 83 a kávový krém na str. 84.

Kniha Heleny Vybíralové Helenčino pečení – Bezlepkové recepty, kterou vydalo Nakladatelství Josef Vybíral v roce 2017, nás okouzlila na první pohled. Přesně totiž odpovídá našemu heslu bezlepkového pečení: „s minimálním úsilím k maximálním výsledkům“. Recepty, které v knize najdete, nevyžadují exotické ingredience, jejichž názvy sotva vyslovíte, ani pokročilé pekařské know-how. S trochou snahy podle ní upeče i naprostý začátečník – a o to nám jde. Helenčina v pořadí již pátá kniha je zkrátka naše srdcová záležitost a tak jsme neodolali a vybrali z ní pro Vás malou ochutnávku.

Recepty publikujeme s laskavým svolením Helenky a také Nakladatelství Josef Vybíral, nicméně fotografie jsou z naší dílny. Možná nejsou tak půvabné jako ty v knize, ale o to víc jsou uvěřitelné a snad Vás přesvědčí, že když jsme to dokázali my, dokážete to také!

Tam, kde v receptu používáme směs BISCUITS & COOKIES, najdete v originálním textu napsáno „bezlepková mouka“ bez bližší konkretizace. My jsme však recepty nazkoušeli právě s naší „ŽLUTOU“ směsí a musíme konstatovat, že si s Helenčinými recepty rozumí opravdu skvěle. V receptech, kde Helenka používá kypřící prášek, jsme tento vynechali, protože naše směs je samokypřící.

Veškeré recepty, u nichž je jako autorka uvedena Helena Vybíralová, najdete v její knize: Vybíralová, H., Helenčino pečení: Bezlepkové recepty. Břest: Josef Vybíral, 2015. ISBN 978-80-88098-18-8.